Steeds meer OV-fietsers ondanks tegenwind

vrijdag 5 november 2004
timer 2 min

Het aantal OV-fietsritten groeit door, ondanks het bevriezen van een reeds gereserveerde subsidie. Per 1 januari gaat de Stichting OV-fiets een abonnementprijs van 7,50 euro heffen, maar daarvoor kun je dan wel op één pasje met zijn tweeën een nuttige en/of aangename fietstocht maken, vanaf een van de 65 OV-fietsstations in Nederland.

‘Een commerciële onderneming die op eigen benen moet staan’, zo beschouwt verkeersminister Peijs de OV-fiets, drie jaar na de gesubsidieerde start. Een belangrijke OV-vorm, vindt de Fietsersbond, enthousiast deelnemer van de Stichting OV-fiets. Kamerleden is gevraagd om het belang van de OV-fiets in de OV-keten te benadrukken. Met name voor het natransport, wordt de OV-fiets al voor 100.000 ritten per jaar toegepast. 300.000 ritten per jaar zijn nodig om kostendekkend te zijn, zo berekende AVV in een dit jaar verschenen evaluatierapport over de introductie van de OV-fiets.
Een forse tegenvaller voor de Stichting is dat een vooraf gereserveerd budget van 500.000 euro, waarvan tot nu toe 95.000 euro is vrijgegeven, in de koelkast is gezet door de minister.
Reden voor de Stichting om vanaf 1 januari abonnementsgeld te gaan heffen. Of dat voldoende is, zal afhangen van de populariteit van het webbased verhuursysteem. Of wel er komen meer abonnees, ofwel de huidige abonnees maken meer gebruik van de fiets. Een andere mogelijkheid is dat de OV-fiets alsnog wordt erkend als openbaar vervoervorm, waardoor de Stichting aanspraak kan maken op OV-subsidies.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.