Stedendriehoek gaat differentiëren naar doelgroep

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De Regio Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) past als eerste de 'desaggregatie'-techniek toe op lokaal niveau in haar verkeersprognosemodel.

Een gedesaggregeerd model biedt meer mogelijkheden om reisgedrag in een complexe samenleving naar (doel)groepen te differentiëren.

Trends in mobiliteitsgedrag differentiëren
Ouderen reizen anders dan jongeren. Veelverdieners reageren anders op beprijzing dan minderverdieners en er wordt steeds meer Slim gewerkt. Voor infrastructurele beslissingen en voor benuttingsmaatregelen is het van belang scherp zicht te hebben in het autogebruik in de nabije toekomst. Na de landelijke modellen en regionale modellen zoals het LMS en het NRM gaat de Regio Stedendriehoek nu ook op lokale schaal aan de slag met de 'desaggregatie'-techniek. Met deze techniek is het mogelijk om trends in mobiliteitsgedrag beter te differentiëren, rekening houdend met het beleid.

Roland Kager van de gemeente Deventer: ‘In tijden van bezuiniging moeten we extra efficiënt omgaan met onze bestaande infrastructuur. Daarnaast moeten we ons voorbereiden op een onzekere toekomst. Zo zien we trends in mobiliteitsgedrag waarvan het onbekend is of, en in welke mate, deze doorzetten. Daar moet je op kunnen inspelen. Met deze doelgroepbenadering kunnen we flexibeler en beter onderbouwd beoordelen hoe gereageerd zal worden op investeringen of andere ingrepen in het verkeerssysteem.’

Het verkeersmodel wordt een co-productie tussen de Regio Stedendriehoek en Goudappel Coffeng. De eerste resultaten worden begin 2013 verwacht.

 
Auteur: Joske van Lith

Door 'desaggregatie'-techniek toe te passen in verkeersmodellen op lokaal niveau, heeft de Regio Stedendriehoek meer mogelijkheden om reisgedrag in een complexe samenleving naar (doel)groepen te differentiëren.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.