StedenbaanPlus pakt ov-knooppunten aan

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

StedenbaanPlus, het samenwerkingsverband van overheden in de Zuidvleugel, NS en ProRail, gaat ov-knooppunten in het zuidelijk deel van de Randstad aanpakken. Dit is de conclusie van de bestuurlijke werkconferentie van StedenbaanPlus, hier namen onlangs bestuurders van provincie Zuid-Holland, gemeenten, NS, ProRail en marktpartijen als vastgoedontwikkelaars aan deel.

Op ov-knooppunten komen verschillende vormen van openbaar vervoer samen. Juist deze plekken ontwikkelen zich tot steeds aantrekkelijker locaties om te wonen en te werken. Het zijn dé ontwikkellocaties van de toekomst, zeker nu de woningbouw is afgenomen en prioriteiten moeten worden gesteld. Voorwaarde voor een succesvolle ontwikkeling van knooppunten is dat betrokkenen als gemeenten, vastgoedontwikkelaars en  beleggers hechte allianties smeden. Tot nu toe gebeurt dit te weinig. De inzet van StedenbaanPlus richt zich met name op het stimuleren van deze samenwerkingsverbanden.

StedenbaanPlusmonitor 2012
Met het aanpakken van ov-knooppunten maakt StedenbaanPlus een verdere stap naar een betere bereikbaarheid van de Zuidvleugel per hoogwaardig openbaar vervoer in combinatie met stedelijke ontwikkeling.
Tijdens de werkconferentie brachten de StedenbaanPluspartners de StedenbaanPlusmonitor 2012 uit. Arno Brok, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de bestuurlijke commissie van StedenbaanPlus is tevreden over de resultaten. ‘In de StedenbaanPlusmonitor 2012 stellen we vast dat vooruitgang is geboekt in de ontwikkeling van het hoogwaardig openbaar vervoernet, de mogelijkheden om verschillende vervoerswijzen met elkaar te combineren en de ruimtelijke ontwikkeling. Zo is de kwaliteit van stationsomgevingen verhoogd en treffen de drie ov-autoriteiten voorbereidingen voor de introductie van Randstadnet (R-net). Afgelopen jaar zijn vier nieuwe stations geopend: Sassenheim, Sliedrecht Baanhoek, Hardinxveld Blauwe Zoom en Boven-Hardinxveld. Station Sassenheim functioneert uitermate goed en trekt meer reizigers dan verwacht. De volgende stap is het aangaan van allianties om knooppunten in de Zuidvleugel verder te ontwikkelen. Overheden en marktpartijen moeten hierbij wel lef tonen en over de eigen grenzen heen kijken. Ik merk dat ze enthousiast zijn, elkaar daadwerkelijk op willen zoeken en willen samenwerken.’

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.