Stedelijke Distributie coach team van start
Het Connektprogramma Duurzame Logistiek is gestart met het ‘Stedelijke Distributie coach team’. Dit team gaat gemeenten praktisch en doelgericht begeleiden in de verduurzaming van stedelijke distributie.
Bij duurzame stedelijke distributie komen allerlei praktische vraagstukken aan de orde: hoe zorgen gemeenten ervoor dat de stad vitaal is met een bloeiende economie, met tegelijkertijd een reductie van de uitstoot en de overlast door goederenvervoer. Daarnaast moet het overige verkeer goed door blijven stromen, en de leefbaarheid en veiligheid voor de bewoners steeds beter worden.
Team
Het ‘Stedelijke Distributie coach team’ ingesteld door het Connektprogramma Duurzame Logistiek wil deze gemeenten snel en effectief op weg helpen. Het geeft een praktische wending aan de studies van de Commissie Stedelijke Distributie en de Ambassadeur Stedelijke Distributie. Zo gaat het team helpen bij het beantwoorden van vragen zoals hoe de distributie geanalyseerd kan worden en wat goede voorbeelden van anderen zijn. Wat zijn de valkuilen en waar moet men rekening mee houden? Welke informatie is er beschikbaar, welke ambities zijn reëel, wat gebeurt er landelijk? Wat zijn de trends in de technologie en wat zijn de trends in het bedrijfsleven?
Lean and Green Award
De gemeenten die al op weg zijn met Duurzame Stedelijke Distributie krijgen hulp om een integraal plan te maken. Zo’n plan kan leiden tot de Lean and Green Award die al langer met groot succes aan bedrijven uitgereikt wordt: een erkenning voor de ontwikkeling van een goed plan voor Duurzame Stedelijke Distributie. Een goed plan vertaalt de ambitie om in een periode van 5 jaar de uitstoot en overlast te reduceren naar concrete maatregelen. Daarbij gaat duurzaamheid hand in hand gaat met veiligheid, leefbaarheid maar ook bereikbaarheid. Inmiddels heeft de gemeente Nijmegen als eerste de Lean and Green Award in haar bezit en zijn vier andere gemeentes met de proces volop aan de gang.
Auteur: Joske van Lith
Reactie plaatsen •