Station Europapark verkozen tot ‘mooiste gebouw 2013’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op de dag van de architectuur Groningen, vrijdag 21 juni, kreeg het station Groningen Europapark de eerste prijs van zowel het publiek als de vakjury in Groningen en is daarmee verkozen tot ‘mooiste gebouw  2013’.

Station Groningen Europapark is een nieuwe halteplek voor de vervoersbedrijven Arriva en de NS. Als enige treinstation in Nederland heeft Groningen Europapark een titanium kap. Dit duurzame materiaal geeft het station een stoer en elegant uiterlijk.

Stedenbouwkundig
Het juryrapport meldt: ‘Het project zit stedenbouwkundig erg knap in elkaar waardoor het een heldere en mooie ruimte creëert. De wil om bij deze erg complexe opgave samen te werken met een veelheid aan partijen heeft de basis gelegd voor een welhaast vanzelfsprekende nieuwe stedelijke ruimte. Daarmee is het project een voorbeeld voor hoe stedelijke vernieuwing door goede samenwerking tot iets prachtigs kan leiden. Verzorgd tot in de details heeft Groningen er een hoogwaardig en heel chic station bij!’

Droog blijvende in- en uitstappers

De twee titanium vleugels rusten uitsluitend op de lift en een portaal, waardoor ze een zeer grote vrije overspanning hebben van 36 meter, met aan weerzijden overkragingen van bijna 11 meter en een spanwijdte van 13 meter. In de kappen zijn onder meer camera’s, verlichting en leidingen geïntegreerd. Er hangt bijna niets op of aan het dak. In het middendeel laat ‘koudgebogen glas’ daglicht toe. De twee daken overkappen de volledige breedte van het midden- en zijperron, waardoor de 6000 dagelijks in- en uitstappende reizigers droog blijven. Aan de voor- en achterzijde van het station is ruimte voor de stalling van fietsen.

Station Europapark, samenwerkende partijen:
Het station Europapark kwam tot stand door:  Movares (Architect station) , Bureau Noordeloos (Architect fietsenberging), Gemeente Groningen, afd. Stadsontwerp (Ontwerp buitenruimte) en de opdrachtgevers: ProRail en Gemeente Groningen. Bureau Spoorbouwmeester vervulde een belangrijke rol als toetser van het ontwerp.  De aannemer was: BAM Infra.

Verkeerskundige vooruitblik
Cor van der Klaauw, senior beleidsmedewerker van de provincie Groningen meldde in Verkeerskunde al eerder over dit bijzondere station.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Als enige treinstation in Nederland heeft Groningen Europapark een titanium kap

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.