Start proef met fietsparkeersysteem Groningen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Na de stalling op het Smakkelaarsveld in Utrecht is ook het Stadsbalkon in Groningen voorzien van een speciaal fietsparkeersysteem waardoor mensen kunnen zien waar vrije klemmen zijn. Prorail doet in deze twee fietsenstallingen een proef die een jaar duurt.

Prorail heeft de twee, door gemeenten beheerde, stallingen uitgerust met speciale rekken waar een schakelaartje in is bevestigd. De schakelaartjes geven een signaal af naar een ontvangsysteem, waarin bijgehouden wordt welke klemmen bezet zijn en welke niet. Een paneel in de stalling toont in welke rij de vrije klemmen te vinden zijn.

Weesfietsen

Omdat de stalling in Groningen ongeveer twee keer zo groot is, staan daar meer panelen.

Voordeel van het systeem is dat reizigers met haast in een volle stalling beter kunnen zien waar de lege plekken zich bevinden. Voor de beheerder van de stalling is het aanpakken van weesfietsen eenvoudiger. Het systeem geeft precies aan wanneer een fiets er te lang staat. In Groningen is de maximale parkeerduur 14 dagen in Utrecht 12 dagen.

Utrecht

Volgens perswoordvoerder Jouke Schaafsma van Prorail verlopen de proefprojecten tot dusver positief. In Utrecht, waar sinds maart het systeem is geïmplementeerd, zijn er problemen geweest met loszittende sensoren. Ook blijkt dat niet alle gebruikers zich even netjes gedragen. ‘Er zijn  nog steeds mensen die in grote haast een fiets tegen een hek kwakken’, aldus Schaafsma.

 
Auteur: Eveline Korving

Het vinden van een plek om de fiets te parkeren, moet met het fietsparkeersysteem veel makkelijk worden. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.