Stadsregio Rotterdam plaatst 7000 extra fietsparkeerplaatsen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De stadsregio Rotterdam wil de komende twee jaar minstens 7000 exta fietsparkeerplaatsen realiseren, om een einde te maken aan het tekort aan fietsparkeerplaatsen bij ov-haltes en stations in de regio.

De stadsregio neemt de kosten voor haar rekening. De regiogemeenten, die  verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de fietsparkeervoorzieningen, kunnen hiervoor dus 100 procent  subsidie bij de stadsregio aanvragen, voorheen was dat 50 procent. Het streven is om nog dit jaar 4000 extra fietsparkeerplaatsen te realiseren en in 2013 nog eens 3000 plaatsen.

De stadsregio wil met gemeenten en deelgemeenten afspraken maken over de aantallen die ze gaan plaatsen en wanneer ze dat gaan doen. Het gaat om de gemeenten Rotterdam (4821 fietsparkeerplaatsen), Schiedam (1082), Spijkenisse (428), Lansingerland (300) en Barendrecht (120). Voor dit jaar heeft de stadsregio 2,5 miljoen euro beschikbaar. Voor de uitbreiding van fietsparkeerplaatsen bij NS-stations is Prorail verantwoordelijk. De stadsregio stelt hiervoor 50 procent subsidie beschikbaar.   

Verbeteren kwaliteit

De subsidie is niet alleen bedoeld voor het plaatsen van parkeerrekken, maar ook voor het verbeteren van de kwaliteit van de fietsparkeerplaatsen, bijvoorbeeld door middel van overkappingen. De stadsregio onderzoekt daarnaast of het aantal verhuurlocaties van de OV-fiets uitgebreid kan worden.      

Fiets in de Keten

De maatregelen zijn onderdeel van het project Fiets in de Keten. Sinds de start in 2007 zijn al meer dan 7000 fietsparkeervoorzieningen bij haltes en stations van het openbaar vervoer in de regio geplaatst. Ook zijn er overkappingen geplaatst en is het aantal verhuurlocaties van de OV-fiets uitgebreid van 2 naar 17. Daarmee was in totaal een investering gemoeid van bijna 3 miljoen euro. De stadsregio wil het fietsgebruik in de regio stimuleren en vindt het belangrijk dat mensen niet de auto maar de fiets pakken als ze naar een metro- of treinstation gaan.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De stadsregio wil het fietsgebruik in de regio stimuleren en plaatst de komende twee jaar nog eens 7000 extra fietsparkeerplaatsen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.