Stadsregio innoveert in vier ov-projecten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min


Een rechtstreekse beeldverbinding tussen bus en verkeersleiding, een praktijkproef met elektrisch ov en een wegwerp- en een multifunctionele OV-Chipkaart. Deze vier projecten financiert de Stadsregio Amsterdam met een bedrag van 1 miljoen euro uit het Innovatiefonds.  

 

De bijdragen voor deze projecten variëren van 105.000 tot 586.000 euro .De investering betreft vier praktijktoepassingen. Een proef in de bussen van Connexxion waarbij de verkeersleiding in geval van nood een rechtstreekse beeldverbinding heeft met de bus. Deze toepassing kan de effectiviteit van ingrijpen door de verkeersleiding vergroten. De verwachting is dat de sociale veiligheid daardoor toeneemt. Het project bestaat uit het inbouwen van apparatuur in de bussen en het opzetten van de beheerorganisatie. Connexxion is het eerste vervoerbedrijf in Nederland dat deze toepassing gaat beproeven. Een project waarmee kennis en ervaring wordt opgedaan met elektrisch vervoer door GVB, inclusief een financiële bijdrage voor de aankoop van een elektrische bus voor Stop & Go. Een project van Schiphol en Connexxion om de OV-chipkaart geschikt te maken voor meerdere toepassingen zoals P+R en OV-fiets. In eerste instantie zullen de toepassingen alleen voor medewerkers van Schiphol beschikbaar zijn.

Het realiseren van een wegwerpchipkaart die bij meerdere vervoerders kan worden gebruikt. Connexxion heeft hiervoor een voorstel ingediend.

Het Innovatiefonds ov is in 2006 door de Stadsregio ingesteld om de gelden van de opgelegde boetes aan vervoerbedrijven binnen de concessies van de Stadsregio Amsterdam terug te laten stromen naar de reiziger. Uit het fonds worden eenmalige projecten gefinancierd die bijdragen aan een positieve reisbeleving in het openbaar vervoer. De Reizigersadviesraad (RAR) adviseert bij het bepalen welke projecten voor een bijdrage in aanmerking komen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.