Staat banden personenwagens verontrustend

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De staat van banden van personenwagens is verontrustend: uit het Rolling Wheelonderzoek van vereniging VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, blijkt dat 41 procent van de personenauto’s ten minste één band heeft met slijtage of schade. 9 procent van deze voertuigen brengt de verkeersveiligheid zelfs in gevaar.

VACO heeft in juni het onderzoek van oktober 2012 naar de staat van personenwagenbanden in Nederland herhaald, om te bezien of de situatie is verbeterd.

 

Resultaten

Uit de representatieve steekproef onder 1.500 voertuigen blijkt dat het aantal voertuigen dat de verkeersveiligheid in gevaar brengt, het afgelopen half jaar is gedaald van 10 naar 9 procent. Edwin Brinksma, Branchemanager bij Vereniging VACO: ‘Dat is mooi, maar in absolute zin zijn er nog steeds 730.000 personenwagens die een gevaar zijn op de weg. Er moet echt iets gebeuren om de verkeersveiligheid zeker te stellen.’

 

Bandenschades

22 procent van de onderzochte personenwagens rijdt met minimaal één band met een bepaalde schade: een geschuurde zijwand doordat ergens tegenaan is gereden, vervormingen, beschadigingen als gevolg van rijden op een lege band of foute montage. In november 2012 was dit 25 procent. Het gaat nog steeds om bijna 1,8 miljoen auto’s met ten minste één beschadigde band.

 

Bij ruim 3 procent van de onderzochte personenwagens (250.000) was de bandenstaat minder dan de wettelijk voorgeschreven minimumprofieldiepte van 1,6 mm. Ook rijden in juni nog ruim 400.000 autó's op winterbanden.

 

Brinksma denkt dat uitstel van onderhoud door het economische klimaat een van de oorzaken is van de slechte staat van de banden.

 

Reactie ANWB

De ANWB herkent dat er aandacht nodig is voor de kwaliteit van banden van personenauto’s. Echter, niet alle bandenschades hebben direct invloed op de verkeersveiligheid, zo blijkt uit een SWOV-factsheet: ongeveer 1 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door slechte banden, en 0,5 procent door slecht onderhoud en lage spanning. De bond beaamt dat een extra controle door de eigenaar geen kwaad kan, maar de meeste kwalen zullen bij de beurten (al dan niet in combinatie met de APK) aan het licht komen voordat er sprake is van een verkeersonveilige situatie. Extra maatregelen zoals bijvoorbeeld het opnemen van extra eisen voor de APK zijn daarom weinig effectief.

 
Auteur: Joske van Lith

Nog altijd rijdt 41 procent van de personenauto's op beschadigde banden,

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.