Spitsmijders zoeken ook weer naar gewoontegedrag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Succesvolle spitsmijders denken één keer goed na over de manier en het tijdstip van reizen en willen daarna zo min mogelijk afwisseling. Dat blijkt uit een onderzoek van Dijksterhuis & van Baaren in opdracht van de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven SRE onder een aantal deelnemers aan de Brabantse praktijkproef Spitsmijden.

De spitsmijders die deelnamen aan dit deelonderzoek tijdens de praktijkproef ‘Spitsmijden in Brabant’(link) kregen de mogelijkheid om een persoonlijk mijdplan te maken. De deelnemers uit deze groep hebben 27 procent meer spitsmijdingen gerealiseerd dan deelnemers die dit plan niet maakten.

Hoe graag beleidsmakers ook zouden willen dat de reiziger zich per keer afvraagt wat de beste manier van reizen is, de reiziger volgt liever zijn geplande gedrag, zo concluderen de onderzoekers. Automobilisten staan wel open voor ander gedrag, maar willen dat nieuwe gedrag dus eenmalig plannen en dan weer voor langere tijd invoeren.

De praktijkproef ‘Spitsmijden in Brabant’  is sinds 1 mei gestopt met het financieel belonen. Vanaf deze datum tot eind oktober wordt in opdracht van de provincie en SRE onderzocht in hoeverre ‘beloonde’ spitsmijders hun spitsmijdend gedrag verduurzamen. Dit vervolgonderzoek richt zich op de persoonlijke redenen van mensen om ook zonder beloning de spits te mijden. Doel van dit onderzoek is om deze redenen weer terug te koppelen naar mensen. Je zou kunnen zeggen, ‘hen bewust maken van hun onbewuste keuze’, aldus Ingeborg van Egmond, communicatieadviseur van Spitsmijden voor de provincie Noord-Brabant.  

In de praktijkproef ‘Spitsmijden in Brabant’ onderzoeken de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven op een innovatieve manier of spitsrijders te verleiden zijn tot gedragsverandering. Ruim 2000 automobilisten doen mee. De proef eindigt eind 2012.  

Deelnemer aan het persoonlijk mijdplan plant zijn reis met behulp van de TravelStar

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.