Spitsmijden Brabant: deelnemers blijven spits ook zonder vergoeding mijden
Ruim de helft minder ritten in de spits én automobilisten die zich hebben aangeleerd de spits te vermijden. Dat zijn de eindresultaten van het project ‘Spitsmijden in Brabant’, een initiatief van de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE).
De resultaten van de proef laten zien dat weggebruikers ook zonder financiële beloning hun reisgedrag aanpassen als ze daar zelf anderen redenen voor vinden.
Spitsmijden in Brabant is opgezet als praktijkproef om te onderzoeken wat automobilisten er toe kan bewegen een andere keuze te maken dan in de spits de stad in of uit te rijden. Deelnemers kregen een geldbeloning van maximaal 100 euro per maand in het vooruitzicht als zij vrijwillig met hun auto buiten de spits bleven. Ook konden zij gebruikmaken van innovatieve reisinformatie via de TravelStar, een handcomputer.
Resultaten
Het aantal deelnemers - gemiddeld 2.300 over de hele looptijd van twee jaar – was wat lager dan bij vergelijkbare projecten, maar meer dan de helft vermeed van en naar het werk de spits. Zij vertrokken op een ander moment, reden een andere route om de stad heen of kozen het openbaar vervoer of de fiets. Vier maanden na afloop van het project, toen er geen vergoeding meer werd gegeven, reisde 47 procent van de deelnemers nog steeds buiten de spits.
Vervolg van Spitsmijden
De provincie en Stads Regio Eindhoven willen spitsmijden vaker inzetten bij wegwerkzaamheden. Ook zijn twee nieuwe proefprojecten in voorbereiding, speciaal gericht op gedragsverandering onder automobilisten: Fiets in de versnelling (een project om fietsgebruik te stimuleren) en Winnen van de file op de A2 (spitsmijden zonder financiële beloning).
Auteur: Joske van Lith
Naast de vergoeding, kregen deelnemers aan Spitsmijden in Brabant ook innovatieve reisinformatie via een handcomputer
Reactie plaatsen •