Spitsheffing lost files rond Utrecht niet op

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ee
Een spitsheffing van 18 cent per gereden kilometer en een investering van ruim 6 miljard euro in openbaar vervoer lossen de files op de Ring rond Utrecht niet op. Dat blijkt uit de studies ‘Kracht van Utrecht’ en ‘OV+++’.

De betrokken overheden in de regio Utrecht, die samenwerken onder de vlag van VERDER, hebben deze studies beoordeeld als bouwstenen voor een nieuwe planstudie voor de Ring Utrecht.

 

Studie

De ‘Kracht van Utrecht’ is een studie waarbij wordt ingezet op openbaar vervoer en ‘anders betalen voor mobiliteit’. Bij het onderzoek wordt er van uitgegaan dat de automobilist op de Ring Utrecht in de toekomst tijdens de spits 18 cent per gereden kilometer moet gaan betalen. Dit uitgangspunt komt niet overeen met het wetsvoorstel dat in behandeling is in de Tweede Kamer, dit voorstel is gebaseerd op maximaal 6,7 cent per gereden kilometer. Het grote knelpunt op de Ring Utrecht bij de bak Amelisweerd (A27) wordt bovendien niet opgelost met het voorgestelde maatregelpakket.

Volgens de studie wordt bij invoering van de spitsheffing slechts een derde deel van alle knelpunten op de Ring opgelost. Het uitvoeren van de maatregelen ter verbetering van het openbaar vervoer brengt verder een substantiële inpassingopgave met zich mee, met de nodige nadelige gevolgen voor de directe omgeving. Dit maatregelpakket is ruim boven het beschikbare budget. Voor de Ring Utrecht is 1,2 miljard euro beschikbaar.

Een aantal voorgestelde maatregelen uit de ‘Kracht van Utrecht’ en het OV+++ pakket is opgenomen in het VERDER pakket. Met het VERDER pakket investeren de overheden in de regio Utrecht 500 miljoen euro in openbaar vervoer, fiets, mobiliteitsmanagement en lokale wegen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.