Soms strooien, soms vegen, altijd communiceren
Als het gaat om gladheidsbestrijding zijn er goede, en minder goede voorbeelden bij gemeenten, weet de Fietsersbond. Begin februari opende de Fietsersbond opnieuw het meldpunt gladheidbestrijding fietsroutes. Voor sommige gemeenten is een veegwagen te duur, maar bij sneeuwval is vegen juist beter dan strooien, aldus de Fietsersbond.
Fietsers kunnen hun ervaring met gladheidbestrijding op fietsroutes weer melden bij de Fietsersbond. Doel van het meldpunt is om inzicht te krijgen in welke gemeenten het goed doen en welke het minder of slecht doen. In de ‘barre’ winter van 2009-2010 liepen naar schatting 8300 fietsers letsel op ten gevolge van gladheid. Na afloop van deze winter, rond mart, april publiceert de Fietsersbond een nieuwe lijst van gemeenten met de beste en de slechtste gladheidbestrijding op fietsroutes. Voorbeeld van goede gladheidbestrijding is volgens Saskia Kuit, woordvoerder van de Fietsersbond: ‘Gemeenten die proactief strooien en op een sneeuwdag direct gaan vegen voordat de sneeuw wordt vastgereden en pas weer verdwijnt na een vorstperiode. Ook belangrijk is dat gemeenten goed communiceren op welke delen van de fietsroute geveegd of gestrooid is of wordt. Fietsers kunnen zo een veiligere route kiezen. Dat kan via twitter, maar ook via de gemeentelijke website.
Sneeuwschuivers
Als minder goed voorbeeld van gladheidbestrijding, noemt Kuit, het strooien bij sneeuwval in plaats van vegen. ‘Ook zie je als er veel sneeuw ligt, dat sneeuwschuivers eerst de rijbaan vrijmaken en de sneeuw op het fietspad schuiven. Probeer in zulke gevallen gelijk met de bezemwagen erachteraan te rijden om het fietspad sneeuwvrij te houden., of schuif de sneeuw naar de middenberm of naar de as van de weg. Waar gemeenten ook op moeten letten is het op tijd strooien op gevaarlijke punten zoals brugopgangen bij temperaturen om en nabij o graden. Tenslotte moeten gemeenten goed in gaten houden dat er ook plekken zijn die niet tot de hoofdfietsroute horen, maar waar toch veel fietsers gebruik van maken.
Veegmachine
Welk deel van de 8300 slachtoffers in de strenge winster van 2009-2010 vermijdbaar is, vindt Kuit moeilijk te zeggen. ‘Je weet bijvoorbeeld niet welk deel van de slachtoffers op het hoofdfietsroutenetwerk viel of juist niet. Je zag ook dat de meeste slachtoffers aan het begin van de gladde periodes vielen. Mensen zijn dan nog goed voorbereid. In ieder geval heeft de Fietsersbond in de afgelopen zomer alle gemeenten al geattendeerd op een goede gladheidbestrijding. Uit die contacten met gemeenten blijkt overigens wel de aanschaf van een veegwagen voor sommige gemeenten te duur is, nog afgezien van de menskracht die nodig is om zo’n machine te bedienen. De Fietsersbond draagt zelf ook een steentje bij door haar leden op te roepen om ‘het eigen straatje zelf schoon te vegen’.
Auteur: Jacques Lorsheijd
De gladheidbestrijding door gemeenten is soms goed, soms minder goed of zelfs slecht
Reactie plaatsen •