Soepel overstappen van trein naar bus
De provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam hebben 80 stations doorgelicht om te kijken of de reiziger meteen snapt hoe hij moet overstappen. Dit bleek lang niet altijd het geval; reden om het project Wayfinding op te tuigen.
Wayfinding omvat de bewegwijzering en reisinformatie en richt zich vooral op R-Net knooppunten. Het moet voor de reiziger duidelijker worden hoe hij kan overstappen, bijvoorbeeld van de bus naar de metro. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Rijksprogramma Beter Benutten.
Begrensde informatie
Reisinformatie geldt vaak alleen voor de eigen vervoerwijze. Treinstations geven in het station actuele vertrektijden van treinen. Informatie over vertrektijden van bussen is weer alleen te vinden op het busstation. Voor reizigers die een reis maken met een overstap van trein naar bijvoorbeeld bus (een knooppunt) of andersom is dit lastig – zeker voor buitenlandse toeristen en dagjesmensen. Een overstap betekent dus dat ze letterlijk de grenzen van het ene vervoerssysteem moeten oversteken om binnen het andere informatie voor de rest van hun reis te vinden.
Makkelijk overstappen bijna realiteit
Het project omvat 21 knooppunten bij belangrijke woon- en werkgebieden. Per knooppunt bekeken de betrokken partijen wat nodig is om Wayfinding succesvol te maken, inclusief ontwerp, bestek en kostenraming. Deze fase is medio dit jaar afgerond. De maatregelen op knooppunten die prioriteit hebben, worden momenteel geïmplementeerd; deze tweede fase duurt tot eind 2014. Vanuit het programma Beter Benutten is een budget van 4,8 miljoen euro gereserveerd voor Wayfinding Metropoolregio Amsterdam. Mogelijke maatregelen die wel realiseerbaar zijn maar in eerste instantie geen prioriteit krijgen, volgen in een derde fase.
Auteur: Marieke Hut
Reactie plaatsen •