Sociale veiligheid in het stads- en streekvervoer iets verbeterd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De sociale veiligheid van het personeel in het stads- en streekvervoer is verbeterd, de sociale veiligheid van reizigers is vrijwel gelijk aan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer, respectievelijk de personeels- en de reizigersmonitor stads- en streekvervoer.

Het personeel beoordeelt de sociale veiligheid in en rond het stads- en streekvervoer in 2010 met gemiddeld een 6,5 in 2008 was dat een 6,3. Het personeel maakt minder incidenten mee. In 2010 daalde het percentage medewerkers dat slachtoffer was van een of meerdere incidenten van 69 procent naar 64 procent. Meest voorkomende incidenten zijn lastigvallen en treiteren/pesten. Mishandeling komt het minst vaak voor (6 procent in 2010 tegen 9 procent in 2008). Het gemiddeld aantal incidenten per slachtoffer is ook afgenomen.

 

De invoering van de ov-chipkaart draagt voor een deel van het personeel bij aan het verbeteren van het gevoel van veiligheid. Vooral bus- en metropersoneel voelt zich door de invoering van de ov-chipkaart veiliger. Genoemde redenen zijn: een afname van het aantal conflicten met reizigers en het feit dat er minder contant geld aanwezig is. Een deel van het personeel (10 procent) voelt zich juist onveiliger door invoering van de ov-chipkaart. Deze groep geeft aan dat er minder duidelijkheid is over tarieven.

 

Veiligheid reizigers ongewijzigd

In 2010 geeft 7,5 procent van de reizigers aan slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere incidenten. Dat is iets minder dan de 7,8 procent van 2009. Het meest voorkomende incident is lastig gevallen worden (3,2 procent van de reizigers geeft dat aan), gevolgd door bedreiging (1,5 procent), diefstal (1,1 procent) en mishandeling (1 procent). Het merendeel van de reizigers die het afgelopen jaar slachtoffer zijn geworden, maakte eenmaal een incident mee.

Reizigers beoordelen de sociale veiligheid tijdens de rit met het rapportcijfer 7,9. Dit varieert van een 7,5 in de metro tot een 8,1 in de bus, dat is gelijk aan vorig jaar. Ook over de sociale veiligheid in het openbaar vervoer in het algemeen is het oordeel ongewijzigd, de reizigers geven daarvoor een 7,5.

 

Meer informatie:

Personeelsmonitor 2010

Reizigersmonitor 2010

 
Auteur: Eveline Korving

De sociale veiligheid van het personeel in het stads- en streekvervoer is verbeterd, de sociale veiligheid van reizigers is vrijwel gelijk aan vorig jaar. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.