‘Snorscooter fijnstofkanon’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De verkoop van de huidige snorscooter met verbrandingsmotor moet zo snel mogelijk worden verboden vanwege de hoge uitstoot van fijnstof en gevaar voor de verkeersveiligheid. Wie toch meer vervoersgemak wil, kan beter de e-bike pakken als schoon en veilig alternatief.

Hiervoor pleiten de Fietsersbond, Natuur & Milieu, Milieudefensie en het Longfonds.

Snorscooter fijnstofkanon
Aanleiding is recent onderzoek van TNO dat de schadelijkheid van snorscooters aantoont. Twee- en viertakt brom- en snorscooters stoten door de snelheidsbegrenzers vier keer zoveel fijnstof uit als gewone bromscooters, die ook nog vervuilender zijn dan de vervuilende dieselauto’s. Fietsers hebben hier extra hinder van, omdat snorscooters op fietspaden moeten rijden.

Staatssecretaris Mansveld wil strengere Europese emissienormen en regels per 2017. Tot die tijd moet de RDW controle op brom- en snorfietsen intensiveren. Omdat de uitstoot van snorscooters die nu in de winkel staan ver boven de wettelijke normen ligt, kan de overheid de verkoop verbieden, aldus de organisaties.

96 procent snorscooters overtreedt maximum snelheid
De Fietsersbond verwacht dat de door de staatsecretaris aangekondigde strengere regels, wellicht leiden tot het verdwijnen van de snorscooter. Dat zou een cruciale bijdrage aan de verkeersveiligheid betekenen. Uit onderzoek van de Fietsersbond in Amsterdam blijkt dat 96 procent van de snorfietsers te hard rijdt . Dat leidt vooral op de drukke fietspaden tot veel gevaarlijke situaties en ongelukken. Het opvoeren leidt net als de snelheidsbegrenzer tot extreme fijnstof emissies omdat de motor daar niet op berekend is. Daarom roepen de initiatiefnemers op tot een verbod van de snorscooters.

 
Auteur: Joske van Lith

De Fietsersbond, Natuur & Milieu, Milieudefensie en het Longfonds pleiten voor een verkoopverbod voor de vervuilende snorscooters

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.