Snelwegen voor fietsen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De fiets verdient een betere infrastructuur. Om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer te stimuleren, is een netwerk van fietssnelwegen nodig. Het bureau Artgineering heeft in opdracht van de Fietsersbond hierover een studie gemaakt in samenwerking met Goudappel Coffeng. De naam van het project is ‘Van A naar F’ (auto naar fiets).

Het gaat hierin niet zozeer om een snelle doorstroming. Zoals Henk Goudappel (oprichter van het bureau dat mede zijn naam draagt) het uitlegt: ‘Niet snelheid, maar comfort is belangrijk. Er mogen geen breuken in de gebruiksniveaus bestaan, zoals dat bij autosnelwegen het geval is wanneer een afslag wordt genomen.’

Ontwikkeling van fietssnelwegen bevorderen

De studie van Artgineering wil de ontwikkeling van fietssnelwegen bevorderen. De website van A naar F biedt een referentiekader van fietssnelwegen voor beleidsmakers, ontwerpers en verkeerskundigen, met praktijkvoorbeelden van bestaande fietssnelwegen en andere relevante elementen.

Ook de ervaringen in de praktijk zijn belangrijk. Het is immers om financiële en infrastructurele redenen vaak niet mogelijk om overal een volledig op fietsverkeer toegesneden route te maken, met ongelijkvloerse kruisingen en autovrije tracés. Ook valt op de aanduiding van routes niet eenduidig is. Dit kan tot onduidelijkheid voor gebruikers leiden.

Nieuwe mogelijkheden

Nederland kent al enkele fietssnelwegen, zoals tussen Arnhem en Nijmegen. De ervaringen hiermee zijn gunstig. Het project ‘Van A naar F’ borduurt hierop voort en wijst op nieuwe mogelijkheden.

 
Auteur: Joske van Lith

Om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer te stimuleren, is een netwerk van fietssnelwegen nodig.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.