Snelheidsalarm SpeedAlert beteugelt snelheid

donderdag 9 november 2006
timer 2 min

SpeedAlert, een intelligent instrument in het navigatiesysteem dat waarschuwt bij snelheidsoverschrijdingen, werkt. In 80 procent van de waarschuwingen voor te snel rijden, corrigeert de bestuurder de rijsnelheid. Dit blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met SenterNovem naar de werking van het snelheidsalarm.

SpeedAlert is de afgelopen maanden uitvoerig getest door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. De belangrijkste conclusies zijn dat het waarschuwingssysteem voor te hoge snelheden goed werkt en dat de testpersonen in overgrote mate reageerden op de afgegeven signalen. Na het wegwerken van kinderziektes is SpeedAlert klaar voor invoering, aldus Veilig Verkeer Nederland.
Concreet bleek dat in 80 procent van de keren dat de toegestane snelheid werd overschreden, de rijsnelheid werd gecorrigeerd. Ook viel op dat in gebieden met lage maximumsnelheden de limiet veel vaker werd overschreden, dan in gebieden met hoge maximumsnelheden. In 30 km-gebieden was dat 60 keer zoveel als op 120 km-wegen, op 50 km-wegen 40 keer zoveel. Ook blijkt dat vrouwen hun snelheid vaker corrigeren dan mannen, onafhankelijk van de gereden snelheid. Wel bleek dat de digitale maximumsnelhedenkaart in navigatiesystemen nog veel onnauwkeurigheden vertoont.
De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan Tweede Kamerleden en aan belanghebbende organisaties. Op basis van de onderzoeksresultaten is Veilig Verkeer Nederland van mening dat de overheid op zeer korte termijn de digitale maximumsnelhedenkaart fundamenteel dient te verbeteren. Daarnaast zou met marktpartijen moeten worden uitgezocht hoe het systeem is te implementeren in de verschillende navigatiesystemen. Om zowel vraag- als aanbodkant te stimuleren, zou volgens Veilig Verkeer Nederland het gebruik van de SpeedAlert op vrijwillige basis kunnen worden gestart door consortia van leasemaatschappijen, grote wagenparkbeheerders en verzekeraars.
Ten slotte pleit Veilig Verkeer Nederland voor een vrijwillige invoering op korte termijn van SpeedAlert en voor de langere termijn voor een verplichte invoering van een Intelligente Snelheids Aanpassing (ISA).

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.