Snelfietsroutes door heel Nederland

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In 2025 heeft Nederland 675 kilometer aan snelfietsroutes. Dat is althans het streven van de Fietsersbond. De bond hoopt dat via deze routes meer mensen de fiets naar het werk nemen.

De bond overhandigt minister Schultz van Haegen dinsdag 24 september de Toekomstagenda. Hierin staan de plannen voor realisatie van de snelfietsroutes beschreven.

Bijna 700 kilometer extra
Snelfietsroutes zijn tussen de 15 en 20 kilometer lang en verbinden woon- en werklocaties. De organisatie Fietsfilevrij, een initiatief van de Fietsersbond, ziet de routes als oplossing voor drukte op de snelwegen. In de Toekomstagenda is een landelijk dekkend netwerk van 675 kilometer nieuwe snelfietsroutes beschreven. De totale kosten hiervan bedragen 700 miljoen euro.

De provincies Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Bestuur Regio Utrecht, Stadsregio Arnhem Nijmegen en Stadsgewest Haaglanden nemen het voortouw en willen de eerste 200 kilometer hiervan realiseren.

Per route bekijken wat beter kan
Fietsfilevrij bekijkt samen met wegbeheerders hoe de kwaliteit per route is te verbeteren zodat fietsers beter kunnen doorfietsen. Te denken valt dan aan het wegnemen van barrières, de aanleg van bruggen en tunnels, het verbinden van bestaande routes en de aanleg van kwalitatief hoogstaande fietspaden. Communicatie naar werknemers in de regio hoort hier ook bij.

Stijging aantal fietsers
Momenteel zijn er al 18 snelfietsroutes, daar komen binnenkort zeven bij. De Fietsersbond is ervan overtuigd dat de snelfietsroutes werken. Zo blijkt uit onderzoek op de snelfietsroute Leiden-Den Haag dat het aantal fietsers hier is gestegen met 25 procent.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.