Snelfietsen in Agrifood Capitalregio Noordoost-Brabant

woensdag 3 juni 2015
timer 3 min
De Snelfietsroute Oss-Nistelrode-Uden en Uden-Veghel moet in 2020 deel uitmaken van het utilitaire fietsroutenetwerk en gerealiseerd zijn. De Colleges van Bernheze en Veghel stemden op 26 mei in met dit voorstel en deze ambitie. De gemeente Uden besluit hierover in het proces van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan.

Met snelle fietsverbindingen op en langs strategische locaties bouwt het samenwerkingsverband AgriFood Capital verder aan betere bereikbaarheid en mobiliteit van de Noordoost-Brabantse regio. In 2013 is onderzoek gedaan naar kansrijke snelfietsroutes in de  Noordoost-Brabantse  Agrifood Capitalregio. Deze routes kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de strategische agenda van Agrifood Capital als gezonde voedingsbodem voor een excellent werk-, woon-, en leefklimaat. 

 

Fietspotentie

De omgeving, zoals dorpsraden, lokale ondernemers, onderwijs, vertegenwoordigers van milieu, fietsers en burgers zijn nadrukkelijk betrokken geweest bij het proces om te komen tot voorkeurstracés. De conclusie van na een aantal regionale en lokale bijeenkomsten was dat er voldoende fietspotentie aanwezig is om de snelfietsroute tussen Nistelrode-Uden en Uden-Veghel te ontwikkelen conform de geldende minimale inrichtingseisen, afhankelijk van de inpassingsmogelijkheden ter plaatse.

 

Grootschalige fietsinfrastructuur

Uit het hele verkenningsproces bleek breed draagvlak aanwezig voor hoge prioriteit aan het stimuleren van duurzame mobiliteit in de vorm van snelfietsroutes. De ambitie is om de route in 2020 helemaal af te hebben waarbij alle route-onderdelen aan het gewenste kwaliteitsniveau voldoen. Snelfietsroutes worden gezien als grootschalige infrastructuur voor de fiets. Net zoals bij grootschalige infrastructuur voor de auto of het openbaar vervoer worden zij niet in één of twee jaren in z’n geheel gerealiseerd.

15 miljoen euro

De regio zoekt nu support en middelen om de fietsambitie te versnellen Tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe provinciale bestuursakkoord is al een financieel beroep gedaan op de provincie vanuit het programma ‘Fiets in de Versnelling’. De geraamde kosten bedragen circa 8,4 miljoen euro. Dit is exclusief kosten voor engineering, vastgoed, grondverwerving, onvoorziene kosten bij nadere detaillering en risico’s zoals planschade en inkomstenderving. Enkele inpassingsvraagstukken moeten voor uitvoering verder uitgewerkt te worden. Daarnaast is  200.000 euro begroot voor aanvullende fiets-stimuleringsmaatregelen. De totale raming komt hiermee globaal uit op 15 miljoen euro.

 

Nog meer snelfietsroutes

Snelfietsroutes zoals de F59 tussen Oss en ’s-Hertogenbosch versterken het Agrifood Capital vestigingsklimaat en zorgen voor een leefbare omgeving voor haar inwoners en bezoekers. Daarom start de regio binnenkort met een vervolgstudie naar de Snelfietsroutes ’s-Hertogenbosch-Waalwijk en ’s-Hertogenbosch-Eindhoven. De gemeenten Heusden, ’s-Hertogenbosch, Vught en Boxtel uit de regio voeren deze studie samen uit met provincie en de gemeenten  Eindhoven, Best en Waalwijk.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.