Snel afplakken met laserlicht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Tijdens tunnelsluitingen op de A73 ter hoogte van Roermond zijn voor het eerst in een testomgeving bewegwijzeringsborden ‘afgeplakt’ door laserlicht in plaats van met tape. Naast deze technische test is ook de beleving van de weggebruiker gemeten. Dit leverde bruikbare informatie op voor de verdere ontwikkeling van deze toepassing.

Deze maatregel die bijdraagt aan ‘minder hinder’ tijdens wegwerkzaamheden, is ontwikkeld door HOKA Verkeerstechniek (BAM Wegen). Gedurende wegwerkzaamheden worden vaak enkele rijstroken of hele rijbanen afgezet. De bestemmingen die op de bewegwijzeringsborden boven de snelweg staan, kunnen dan niet meer worden bereikt en worden afgeplakt met tape. Nadeel hiervan is dat de weg afgezet moet worden om de tape via een hoogwerker op het bord te plakken. Door de tape te vervangen door laserlicht kan met ‘één druk op de knop’ vanuit de berm of op afstand de bestemming worden ‘afgeplakt’. Dit betekent minder hinder, tijdwinst en het vergroot de veiligheid voor de wegwerker en weggebruiker. Zowel overdag, ’s avonds als bij verschillende weersomstandigheden is het geprojecteerde goed zichtbaar.

 

Verbetertips

In overleg met Rijkswaterstaat, provincie Limburg en gemeente Roermond heeft HOKA, met steun van BAM Infraconsult, de proef met het zogenoemde InstantSign™, voorbereid. Er is gestart met de projectie van een groen laserlichtkruis op de borden. Halverwege de proef is het kruis door een streep vervangen. Gedurende drie projectie-uren zijn ongeveer 130 (van de 320) weggebruikers bij het volgende verkeerslicht gevraagd hoe ze de bewegwijzering boven de weg hebben ervaren. Over het algemeen blijkt dat zij het laserlicht hetzelfde ervaren als het tape. Maar ook gaven de weggebruikers verbetertips. Bijvoorbeeld dat de lijnen van het kruis breder moeten zijn, of dat rood laserlicht de voorkeur heeft ten opzichte van groen.

 

Experimenten

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de toepassing wordt ontwikkeld met geel licht, omdat dit de voorgeschreven kleur is van tijdelijke verkeersmaatregelen. Nu geeft geel laserlicht nog niet dezelfde resultaten als het groene. Ook wordt verder geëxperimenteerd met het projecteren van een pijl, letter of woord.  

 
Auteur: Joske van Lith

De proef met laserlicht startte met de projectie van een groen laserlichtkruis op de borden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.