Sneak preview Masterclass 'Fietsstimulering door gedragsbeïnvloeding’

woensdag 24 juni 2015
timer 3 min

Op donderdag 24 september wordt de Masterclass ‘Fietsstimulering door gedragsbeïnvloeding’ voor het eerst verzorgd, ontwikkeld door de opleiding Mobiliteit van Hogeschool Windesheim en Acquire Publishing. Een sneak preview tijdens het Nationaal Fietscongres op 18 juni in Utrecht trok een volle zaal met ijverig schrijvende en aandachtig luisterende deelnemers.

Niet zo vreemd: gedragsbeïnvloeding kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van het aandeel fiets in de modal split en dus aan doelstellingen op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid, gezondheid en economie.

Hoe?

Maar hoe doe je dat, gedragsbeïnvloeding gericht op fietsstimulering? Hoe pak je fietsstimulering gestructureerd aan? Zijn er verschillende doelen en doelgroepen te onderscheiden en waar richt je je dan op? En welke maatregelen passen hier het beste bij?  Is  de (potentiele) fietser eigenlijk wel in zijn keuzegedrag te sturen? Een diversiteit aan vragen waar tijdens de Masterclass antwoorden op worden gegeven.

Instrumentarium sociale norm
Marcus Popkema, docent Mobiliteit aan de Hogeschool Windesheim, lichtte alvast een tipje van de sluier op. Hij vroeg de zaal waar je aan denkt bij fietsstimulering. Het resultaat was een vel papier vol kreten, zoals voldoende fietsparkeervoorzieningen, beloningsmaatregelen, verdieping in de doelgroep, keuzereizigers weten te bereiken, routestimulering en het opzoeken van de funfactor.

Filmpje

Vervolgens toonde Popkema het bekende filmpje ‘Fietszwermen’, waarbij een kunstenaar fietsvakken aanbrengt met tape. Hieruit blijkt heel duidelijk dat ‘goed voorbeeld doet volgen’. Popkema lichtte toe: 'Bij dit experiment is het instrumentarium ‘sociale norm’ van toepassing: de regels die in een groep leven en bepalen wat je wel of juist niet doet. Het bepaalt welk gedrag geoorloofd is. Het activeren van de sociale norm is ook een goede tool voor fietsstimulering.'

Gedragsbeïnvloedingspalet
Naast het aanwakkeren van sociale normen is gedrag te beïnvloeden door de inrichting van de omgeving, wet- en regelgeving en handhaving, financieel economische stimulering, beïnvloeding van attitude, sociale modellering en educatie. Gedrag is bovendien in te delen naar verkeerstaak: op strategisch niveau (bestemming, route en voertuig kiezen), tactisch of manoeuvre niveau (gedragingen tijdens de verkeersdeelname) en het operationele (basis)niveau (elementaire zaken als opstappen , remmen en doortrappen).

Kwestie van maatwerk

Popkema: “Wil je mensen stimuleren vaker te fietsen dan beïnvloed je strategisch gedrag. Het is een kwestie van maatwerk, en dat vraagt om een gestructureerde aanpak. Daarvoor kun je verschillende methoden gebruiken zoals Sumo, waarbij vroeg monitoren en evalueren belangrijk zijn. Bovendien moet je feeling ontwikkelen voor de toepassing van gedragsmaatregelen. Er komen veel vragen op je af. Hier moet je goed over praten met je team, waarbij het belang is systematisch te werk te gaan.

Korting

Deelnemers aan het Nationaal Fietcongres 2015 ontvangen 100 euro korting op de Masterclass. Meer informatie over de Masterclass vindt u op www.masterclassfietsgedrag.nl.  

Marcus Popkema, docent Mobiliteit aan de Hogeschool Windesheim, lichtte op het Nationaal Fietscongres alvast een tipje van de sluier op van de eerste Masterclass 'Fietsstimulering door gedragsbeïnvloeding’ op 24 september

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.