Smartphone in het verkeer, levensgevaarlijk

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Let op de weg, niet op je smartphone. Van deze boodschap wil het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) alle verkeersgebruikers doordringen. Vanaf 16 september start het ministerie daarom met een publiekscampagne.

De campagne wijst automobilisten en fietsers op de risico’s van het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer.  Onder meer Veilig Verkeer Nederland, de grote telecomproviders en de verkeersveiligheidsorganisatie voor jongeren Team Alert ondersteunen de campagne met diverse activiteiten.

Tientallen doden per jaar

In Nederland zijn minstens 8 miljoen smartphones in gebruik. Mensen bellen minder maar gebruiken de smartphone steeds meer voor sociale media en tekstberichten, ook vaak terwijl ze achter het stuur of op de fiets zitten. Uit onderzoek blijkt dat de risico’s op een verkeersongeval flink toenemen als iemand tijdens het rijden bezig is met het lezen of schrijven van tekstberichten, mailen en sociale media. En uit berekeningen van TNO blijkt dat iemand die 3 seconden niet de op weg let om een bericht te lezen bij een snelheid van 120 km/uur de lengte van een voetbalveld aflegt. Bij die snelheid is de extra remweg 14 meter. De SWOV schat in dat door smartphonegebruik in het verkeer jaarlijks enkele tientallen doden vallen.

Ook voor fietsende jongeren

Tijdens de campagne, die het hele najaar loopt, worden verkeersdeelnemers via radio en televisiespots, mottoborden en andere communicatiemiddelen gestimuleerd hun smartphone niet handmatig te gebruiken tijdens het rijden. Ook Veilig Verkeer Nederland en de  telecomproviders, T-Mobile, KPN en Vodafone vragen hier aandacht voor. In de tweede helft van oktober richt de campagne zich aanvullend op fietsende jongeren. De jongerenverkeersorganisatie TeamAlert start dan samen met scholen met educatieve projecten om jongeren te wijzen op de risico’s die ze lopen als ze op de fiets hun smartphone gebruiken.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.