Smartphone als vervoersbewijs in het ov

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Je smartphone gebruiken om in alle soorten ov in te checken en te betalen, dat kan met Touch&Travel. Arriva start vanaf 8 november een proef met dit mobiele reis- en betaalsysteem.

Met Touch&Travel wil Arriva de aanschaf en betaling van een vervoerbewijs in het ov makkelijker maken voor de reiziger.

Een applicatie voor al het ov
Touch&Travel maakt flexibel reizen mogelijk, onafhankelijk van de vervoerder waarmee gereisd wordt en of de reis met een bus, tram, trein of metro wordt gemaakt. Inchecken gebeurt met de applicatie op de smartphone. De reiziger checkt pas uit op het eindstation, zonder dat enige tussentijdse handelingen nodig zijn. Een intelligent backend systeem verzorgt de complexe route- en tariefbepaling. Facturering gebeurt achteraf plaats via automatische incasso. Gemaakte reizen en facturen kunnen worden ingezien via een internetportaal. Moederorganisatie Deutsche Bahn introduceerde het reis- en betaalsysteem Touch&Travel dat sinds 2010 in Duitsland succesvol operationeel is.

Noordelijke testpersonen
De proef gebeurt in Nederland met een vooraf geselecteerd aantal testpersonen die via het Touch&Travel-systeem kunnen reizen met de noordelijke treinlijnen in de provincies Fryslân en Groningen en enkele buslijnen van Arriva in de provincie Fryslân. Arriva wil de bevindingen van de proef ook delen en bespreken met geïnteresseerde partijen om zo een volgende evolutionaire stap in het ov te definiëren.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.