Smalle fietsstroken niet meer van deze tijd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Zorg dat een fietsstrook 2 tot 2,5 meter breed is of denk aan een fietsstraat. Deze conclusie werd gisteren getrokken tijdens een themabijeenkomst van CROW Fietsberaad over de toepassing van fietsstroken.

Fietsstroken zijn er in diverse maten. De fietser ziet er het verschil niet en de bekende richtlijnen geven niet duidelijk aan wanneer je voor welke variant moet kiezen. Reden voor CROW-Fietsberaad en adviesbureau Ligtermoet & Partners om in de materie te duiken met als voorlopig resultaat een discussienota met voorstellen.

Brede fietsstrook
Concreet voorstel in de nota is om een rode fietsstrook van 2 tot 2,5 meter breed te maken met 1,7 meter als absolute minimum. Fietsers kunnen zo ook naast elkaar fietsen en inhalen. Dit geldt in ieder geval voor gebiedsontsluitingswegen waarbij men de keuze tussen 2 meter of 2,5 meter mede kan laten afhangen van de auto intensiteit. Nieuw is de aanbeveling om daar tussen fietsstrook en rijstrook een tussenruimte aan te houden van 0,5 meter. De exacte vormgeving van de tussenruimte is nog punt van discussie, aldus Fietsberaad. Gedacht wordt aan een doorgetrokken lijn aan beide zijden van de tussenruimte. Eventueel kan men afwijkende verharding toepassen.

Voor fietsstroken op zogenaamde grijze wegen of brede erftoegangsweg geldt een aanbevolen strookbreedte van 2 meter, ook met een absoluut minimum van 1,7 meter.  Op wegen smaller dan 5,8 meter zouden fietsstroken achterwege moeten blijven, om eventueel te kiezen voor een fietsstraat waar fietsers en auto's de weg samen gebruiken. Op erftoegangswegen buiten de bebouwde kom moet er een keuze zijn voor stroken bij een rijbaanbreedte tussen 5,80 en 7,90 meter.

Voorstellen toetsen
De voorstellen in de notitie zijn al besproken met een groot aantal deskundigen maar CROW-Fietsberaad ontvangt graag nog meer reacties. Daarnaast wil CROW-Fietsberaad de verschillende aannames en veronderstellingen die ten grondslag liggen aan de notitie toetsen in video-observatie-onderzoek.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.