Slowlane langs economische toplocaties in Eindhoven

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De Slowlane wordt een 32 kilometer lang superfietspad langs alle Eindhovense economische toplocaties. Het is vier meter breed, vrijliggend en wordt gecombineerd met een ecologische verbindingszone. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) is initiatiefnemer, ingenieursbureau Kragten maakte de eerste schetsen.

Het project Slowlane is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Brainport Avenue, het gebied rondom de A2 in de regio Eindhoven waar veel hightech kennis- en maakindustrie is gevestigd. Voor dit gebied ligt 75 miljoen euro rijksgeld klaar in het kader van de Nota Ruimte. Een deel daarvan, ruim 9 miljoen, is bestemd voor Slowlane, vertelt Harm Mertens van SRE. ‘De Slowlane moet vooral een herkenbaar fietspad worden. Misschien door een bijzondere kleur asfalt, maar ook door schermen met reisinformatie. Daarmee willen we verder gaan dan alleen informatie over bestemmingen, bijvoorbeeld met een buienrader. De Slowlane wil innovatief zijn, onder meer door beschikbare kennis binnen Brainport in te zetten.’ Opmerkelijk is dat het fietspad grotendeels langs of door een ecologische verbindingszone gaat lopen. Dat heeft overigens wel geleid tot discussie over brommers en verlichting. Voor dieren is verlichting niet wenselijk, voor de fietsveiligheid wel.

 

De Fietsersbond in Eindhoven reageert terughoudend. Woordvoerder Pieter Nuiten: ‘De Slowlane rijgt vooral bedrijventerreinen aan elkaar. Er zouden op z’n minst ook een paar woonwijken aangedaan moeten worden. De Slowlane zal succesvol zijn bij goede integratie in de bestaande infrastructuur.’ Mertens beaamt dat, maar gelooft ook in de verbinding tussen de bedrijven. ‘Philips heeft een vestiging op de High Tech Campus Eindhoven en één in Best. Als er een snelle en comfortabele fietsroute is, zonder kruispunten met verkeerslichten, dan is het gebruik heel aantrekkelijk voor het verkeer tussen bedrijven.’

 

Vier gemeenten zijn betrokken bij de Slowlane: Eindhoven, Best, Waalre en Son en Breugel. Het eerste deel dat nu verder uitgewerkt gaat worden loopt langs het Beatrixkanaal van Eindhoven Noord naar Best.

 
Auteur: Joske van Lith

Sfeerimpressie van de slowlane rondom Eindhoven

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

helaas is de Meerenakkerweg een gevaarlijk traject door de vele verkeersinstensieve in- uitritten over het fietspad. Tot overmaat van ramp plant de gemeente Veldhoven er nog 2 zeer gevaarlijke plekken bij, namelijk bij de rotonde aan de Zoom / Meerenakkerweg. Is in planfase dus er is mogelijk wat aan te doen!
Wie neemt er actie?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.