Slimme mobiliteit volgend jaar nog slimmer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Nederland gaat vanaf 2014 meer inzetten op de toepassing van innovatieve technieken in auto's en langs de weg om fileproblemen te voorkomen en op te lossen. Volgend jaar gaan meer automobilisten rijden met systemen waarbij auto's met andere auto's communiceren en bestuurders real-time file informatie en reisadviezen in de auto krijgen.

Rijk, regionale overheden, marktpartijen, belangenorganisaties en kennisinstellingen presenteerden op 4 november een gezamenlijke strategie voor de aanpak van fileproblemen met inzet van innovatieve technologie. In de Routekaart 'Beter geïnformeerd op weg' zetten deze partijen de koers uit voor investeringen in een grootschalige toepassing van deze technieken.

Real-time verkeersinformatie en andere plannen
In 2014 starten verschillende projecten waarbij de nieuwe technologie wordt ingezet. In Amsterdam start een proef waarbij automobilisten persoonlijke reistips op basis van real-time verkeersinformatie krijgen. Hierbij spelen ook verkeerslichten en toeritdosseerinstallaties in op dreigende opstoppingen op de weg. Door files te voorspellen en de verkeerssystemen daarop af te stellen, moet de doorstroming op de weg soepeler verlopen.

Op de A58 in Brabant en op de 'slinger' ( A13, A20, A16) Rotterdam komen proeven gericht op de bestrijding van files door schokgolven in het verkeer: spookfiles. Het project waarbij Nederland samen met Oostenrijk en Duitsland intelligente transportsystemen gaat inzetten maakt ook onderdeel uit van de plannen. Op de corridor Rotterdam, Frankfurt en Wenen krijgen weggebruikers vanaf 2016 via apparatuur in de auto een waarschuwing over werkzaamheden op hun route.

In-car apparatuur
Auto’s met nieuwe in-car apparatuur  geven op deze corridor informatie door aan verkeerscentrales over de actuele wegomstandigheden. Via de exacte locaties van de auto’s weet de verkeerscentrale meteen wanneer een file ontstaat of dat het ergens mistig of glad is. De betrokken partijen willen zich aanvullend richten op het vrachtverkeer van en naar de Rotterdamse haven. Hierbij draait het om informatie aan individuele chauffeurs over bijvoorbeeld de beschikbare parkeerplaatsen langs de route, rij- en rusttijden en laad- en losmogelijkheden in de haven.

De inzet van nieuwe technologie voor het verkeer is onderdeel van de aanpak van minister Schultz van Haegen voor een betere benutting van de bestaande infrastructuur. Het ministerie van IenM investeert via het programma Beter Benutten 170 miljoen euro in de ontwikkeling van nieuwe technologie voor slimme mobiliteit.

Bron: rijksoverheid.nl

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.