Slim alternatief voor kostbare scheepslift en schutsluis

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Boten hebben op de Nederlandse vaarwegen vele, kostbare voorzieningen nodig om obstakels en niveauverschillen te passeren. Denk aan schutsluizen en scheepsliften. Witteveen+Bos brengt daarvoor de Boat Conveyor op de markt; een volautomatische energieneutrale ‘lopende band’-constructie die boten tot meer dan 20 meter lengte over obstakels ‘tilt’, ongeacht de lengte of hoogte van het obstakel.

Sensoren regelen het aan- en opvaren en weigeren boten met afwijkende maten. Als er geen aanbod is, staat de band stil. ‘Vanuit de markt wordt al naar de Boat Conveyor uitgekeken’, zegt Ton Deekens, Vestigingshoofd bij Witteveen+Bos in Den Haag. ‘Ik heb intussen een lijstje van zo’n 30 locaties voor mogelijke inpassing, in Nederland en in het buitenland. Nieuw is al de mogelijkheid om ook een (auto)weg te overbruggen.

Ook de ANWB is geïnteresseerd in het concept. Ko Droogers, ANWB-regiomanager: ‘Deze oplossing is goedkoper dan een sluis en er wordt geen water uitgewisseld. Wij zien vooral kansen voor sloepennetwerken en de ontsluiting naar woonwijken. Sloepen zijn vrij kleine vaartuigen waarmee relatief veel bij woongebieden wordt gevaren. Momenteel wordt de haalbaarheid uitgezocht voor een verbinding bij Zoetermeer, Woerden en bij Leidsche Rijn.

Ton Deekens vult aan: ‘Nu wordt naar financiering en subsidiering gekeken. Iedere toepassing vergt een maatwerkoplossing. Daarom werken we in deze ontwikkeling samen met interne adviseurs en externe specialistische leveranciers.’ Deekens verwacht dat medio 2015 de eerste Boat Conveyor in bedrijf is.

Vernuftelingprijs 

Dit concept dong mee met de Vernuftelingprijs.

 
Auteur: Joske van Lith

De Boat Conveyor is een volautomatische energieneutrale ‘lopende band’-constructie die boten tot meer dan 20 meter lengte over obstakels ‘tilt’, ongeacht de lengte of hoogte van het obstakel.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.