Siemens levert light rail treinstellen aan Portland

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

TriMet heeft bij Siemens achttien S70 light rail treinstellen gekocht. TriMet is het openbaar vervoerbedrijf van de Amerikaanse stad Portland. De order heeft een waarde van 56 miljoen euro.

De treinstellen komen in de herfst van 2015 in bedrijf op een nieuwe lijn, die het centrum van de stad gaat verbinden met de zuidelijke buitenwijken. De lijn is bijna 12 kilometer lang en krijgt tien stations. Naar verwachting zullen er in 2030 zo'n miljoen mensen langs het nieuwe tracé wonen. Dagelijks zullen er 25.000 reizigers gebruik maken van de lijn. Het wegverkeer zou hierdoor met 9.000 auto's en 100.000 voertuigkilometer per dag gereduceerd worden.

Goede klant

TriMet is een goede klant van Siemens. Sinds 1995 heeft 79 treinstellen van het type SD660 aangeschaft. In 2009 volgde de eerste bestelling van de S70. ‘We hebben tot nu toe in totaal 119 eenheden verkocht’, zegt Peter Gottal, woordvoerder van de Rail Systems Division van Siemens.

Amerikaans product

De S70 is een product voor de Amerikaanse markt, dat ook in de Verenigde Staten gebouwd wordt. De treinstellen kunnen zowel op light rail als regionale spoorwegnetwerken rijden. Dankzij de lage instap kunnen passagiers op straatniveau instappen. De maximum snelheid is 106 km/uur. Andere steden waar deze treinstellen rondrijden zijn Charlotte, Houston, Salt Lake City en San Diego. Ook de Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority gaat de S70 gebruiken.

Europese variant

De Europese variant op de S70 is de Avanto. Deze wordt gebruikt in Parijs en Mulhouse. Voor tram- en light rail netwerken biedt Siemens de Avenio en Combino aan.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De S70 in de uitvoering voor vervoerder MTS in San Diego, Californië (Foto:Siemens)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.