Shop & Go (kort)parkeren zonder parkeerkaartje

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In het centrum van het Belgische Kortrijk zijn ‘Shop & Go’ zones aangelegd. Deze zones liggen vlakbij de winkels, waar automobilisten een half uur gratis kunnen parkeren. De parkeerplaatsen zijn voorzien van een intelligent sensorsysteem, waardoor een parkeerkaartje niet nodig is.

Shop & Go maakt deel uit van het nieuwe parkeerbeleid in Kortrijk. Het biedt bezoekers de mogelijkheid te parkeren dicht bij een winkel of horecagelegenheid. Ook laden en lossen is toegestaan op deze plaatsen. Voor deze oplossing is gekozen omdat de laad- en loszones vooral op piekmomenten onrechtmatig werden gebruikt, en omdat er vraag was naar ruimte voor kort parkeren in de binnenstad.

Gericht handhaven
De Shop & Go zones zijn voorzien van het draadloze parkeersensor platform SENSIT van Nedap. Als een bezoeker de auto parkeert, registreert de parkeersensor de aanwezigheid van een voertuig. Om misbruik te voorkomen worden de kortparkeerzones gehandhaafd door parkeerwachters. Wanneer een voertuig langer dan 30 minuten geparkeerd staat, worden parkeerwachters hierover geïnformeerd. In het bericht staat de parkeerplek waar een overtreding geconstateerd is vermeld, zodat de handhaver zeer gericht actie kan ondernemen.

SENSIT
Parko, Parkeerbedrijf Kortrijk, is verantwoordelijk voor het volledige parkeerinfrastructuur in Kortrijk. Technologiebedrijf Nedap heeft SENSIT ontwikkeld, dat de voertuigbezetting per individuele (straat)parkeerplek detecteert. Real-time parkeerinformatie wordt gebruikt om het stadsverkeer effectiever te verwijzen, de bestaande parkeercapaciteit beter te benutten en om parkeerhandhaving efficiënter te organiseren.  

 
Auteur: Joske van Lith

Automobilisten in Kortrijk kunnen eenvoudig kort parkeren in de 'Shop & Go' zones, zonder een kaartje te hoeven kopen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.