Sensor City Assen start experiment naar reisgedrag automobilisten
Het experiment vindt plaats binnen het project Sensor City Mobility dat wordt gevormd door een consortium van bedrijven en overheid. Sensor City Mobility is een innovatieproject in mobiliteit met aan de horizon een grote stip: reizigers faciliteren om gemakkelijk, slimme en optimale reiskeuzes te laten maken door een persoonlijk reisadvies. Tegelijkertijd wil het consortium bijdragen aan collectieve mobiliteitsdoelen zoals het bevorderen van de doorstroming op de openbare weg, het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen.
Meetnetwerk
Sensor City is een grootschalig meetnetwerk waarmee in Assen zeer verschillende, praktisch bruikbare toepassingen van complexe sensorsystemen kunnen worden ontwikkeld. Sensor City is wat je kunt noemen een proeftuin en etalage tegelijk voor toepassingen van sensortechnologie.
Gegevens uit sensornetwerk
Het consortium zoekt in eerste aanleg 50 testers, vervolgens begint de werving van enkele honderden deelnemers onder reizigers uit Assen en omgeving. De deelnemers krijgen een On Board Unit, een slim kastje, in hun auto bevestigd. De units genereren met behulp van het in Assen gerealiseerde meetnetwerk van sensoren een veelheid aan gegevens. Daarbij worden GPS, Bluetooth, lussen, camera’s en informatie uit verkeersmodellen beproefd. Het streefbeeld is dat verkeerinformatie in steden en op snelwegen echt is afgestemd op de persoonlijke wensen van de reiziger. Dan moet je denken aan verkeerslichten die op groen springen wanneer een automobilist komt aanrijden of als hij wil parkeren op de speciaal voor hem gereserveerde plaats. Deelnemers krijgen via een app ook inzicht in hun eigen reisgedrag. Zo is het denkbaar dat ze het advies krijgen om wat eerder te vertrekken of dat ze beter met het openbaar vervoer kunnen reizen dan hun eigen auto te gebruiken.
Nader onderzoek
De resultaten, conclusies en aanbevelingen kunnen de opmaat zijn voor vervolgstudies. Vanzelfsprekend wordt bij de uitvoering van het experiment de privacywetgeving nagevolgd. De onderzoeksresultaten worden uitsluitend gebruikt voor onderzoeksdoeleinden en zijn niet terug te leiden tot individuele personen. Na afronding van het project kunnen de onderzoekgegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk en toegepast onderzoek.
Deelnemende partijen
Sensor City is een gezamenlijk initiatief van de provincie Drenthe en de gemeente Assen. Sensor City Mobility wordt gevormd door: DySI, Elevation Concepts, Gemeente Assen, Goudappel Coffeng, Magicview, Mobuy, NXP, 9292, Parkingware, Peek Traffic, Quest Traffic Consultancy, TNO en TomTom.
Auteur: Jacques Lorsheijd
Reactie plaatsen •