Schrikreacties op elektrische auto en scooter

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Gebruikers van elektrische auto’s en elektrische scooters melden schrikreacties van medeweggebruikers door het ontbreken van motorgeluid. Veel meer is er volgens SWOV nog niet zeggen over de verkeersveiligheidseffecten van elektrische voertuigen. Dit blijkt uit een eerste verkennend onderzoek van SWOV.

Hoewel het gebruik van elektrische voertuigen nog in de kinderschoenen staat, is er al wel sprake van groeiende aantallen. Reden voor de SWOV om een verkennend onderzoek uit te voeren naar de consequenties voor de verkeersveiligheid van elektrische voertuigen, bijvoorbeeld als het gaat om de geluidloosheid van personenauto’s en scooters.

 

Scooters in opmars

In 2010 maakten hybride personenauto’s 0,5 procent deel uit van het totale Nederlandse

Autopark. Van een opmars van volledig elektrische personenauto’s is nog geen sprake. Verder

zijn er enkele elektrisch aangedreven bussen, vrachtwagens, bestelauto’s en motorfietsen. De

verwachting is dat met name voor de stedelijke distributie elektrische bestelauto’s de plaats

van conventionele bestelauto’s zullen innemen. Inmiddels zijn de volledig elektrische scooters

al wel flink in opmars.

 

Over de verkeersveiligheidseffecten van elektrische voertuigen is alleen buitenlands onderzoek beschikbaar over elektrische personenauto’s. Over elektrische scooters is niets bekend. SWOV heeft daarom interviews afgenomen binnen de branche en een internetenquête uitgevoerd. Ook is contact opgenomen met organisaties voor visueel gehandicapten en gevraagd naar hun ervaringen met stille motorvoertuigen.

 

Schrikreacties

Het aantal ongevallen met elektrische auto’s is in Nederland nog te klein om op dit moment een uitspraak over de ongevalkans te kunnen doen. Gebruikers van elektrische auto’s en scooters melden via de internetenquête wel schrikreacties bij medeweggebruikers. Fietsers horen de elektrische scooter op een fietspad niet aankomen. Ruim de helft van de scooterrijders past daarom het rijgedrag aan.

Japan

De Japanse overheid heeft inmiddels een eerste conceptnorm opgesteld die eisen stelt aan het geluidsniveau van elektrische voertuigen tot 20 km/uur. Ook in Europa wordt gewerkt aan de ontwikkeling van akoestische waarschuwingssystemen en een eventuele standaardisering daarvan.

 

Conflictsituaties

Op dit moment is het voor de Nederlandse situatie niet duidelijk of de toevoeging van kunstmatig

geluid aan personenauto’s en andere voertuigen nodig is om ongevallen met kwetsbare verkeersdeelnemers te voorkomen. Om hier uitspraken over te doen is nader onderzoek in de vorm van interviews en gedrags- en conflictobservaties in het dagelijkse verkeer nodig. Wellicht kunnen

de resultaten daarvan tevens de basis bieden voor een gedragscode voor bestuurders van

elektrische auto’s en elektrische scooters.

Meer informatie

Lees hier het hele  SWOV artikel

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

(Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

is er op een e scooter niet iets te verzinnen als bv een knop met brommergeluid dat als je fietsers in de verte ziet dat je dat geluid aan kan zetten, scheelt een hoop schrik en ergenis voor de fietsers en voor de rijdster zelf geen scheldconaders en middelvinger

met vriendelijke groeten Astrid

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.