Schoon vrachtvervoer in grachtengordel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 11 mei is een Amsterdamse pilot van start gegaan om ondernemers op de Nieuwmarkt op een slimme en schone manier te bevoorraden. De vracht voor deze buurt wordt eerst gebundeld en vervolgens met een elektrische vrachtwagen of boot vervoert. Dit moet zorgen voor minder vervoersstromen in de binnenstad, en voor minder uitstoot van fijnstof en NO2.

Amsterdam heeft maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren laten doorrekenen op effectiviteit. Hieruit bleek dat het verschonen van zakelijke veelrijders het meest efficiënt is. De gemeente gaat uit van 2 procent minder voertuigbewegingen door het bundelen van goederenvervoer.

Stadsdistributeurs

Dit aantal levert al een significante verbetering van de luchtkwaliteit op. Dat is nodig, stelt de gemeente, omdat Amsterdam in 2015 moet voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen. Bovendien is het verbeteren van de luchtkwaliteit belangrijk voor de gezondheid van Amsterdammers. Het schone vrachtvervoer is een initiatief van de gemeente, de ondernemersvereniging en de stadsdistributeurs Mokum Mariteam en 020Stadsdistributie.

Dagelijks rijden ruim 250 vracht- en bestelvoertuigen naar de Amsterdamse Nieuwmarkt en omgeving. De verwachting is dat dit aantal met 10 procent afneemt als de goederen op het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat gebundeld worden en vervolgens per elektrisch vaar- of voertuig naar de Nieuwmarkt worden gebracht.

Ondernemers

Tot nu toe hebben zeven ondernemers zich aangemeld. Ook ondernemersverenigingen in de Damstraat, op de Zeedijk en aan het Rembrandtplein hebben al interesse getoond.

Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (midden) op een elektrische boot voor goederenvervoer

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.