Schoolspits verminderen met loopbus
Gemeente De Bilt is recent gestart met de ‘loopbus’, een initiatief waarbij vrijwilligers kinderen via een vaste route naar school brengen. Eerder werd de uit Engeland overgewaaide ‘loopbus’ al uitgeprobeerd, onder meer in Den Haag.
Sinds april lopen op de woensdagochtend kinderen van de Julianaschool in Bilthoven via een vaste route langs vier ‘haltes’ naar school. Ouders en een enkele enthousiaste leerkracht begeleiden de groep. ‘Het gaat heel voorspoedig’, zegt Marc de Haan van Goudappel Coffeng. Hij nam met de school en de gemeente het initiatief voor de proef. ‘Iedereen is enorm enthousiast. Ik hoor nu dat de groep tijdens de route aangroeit tot 25 kinderen.’
De loopbus is eigenlijk een simpel idee om de zogenoemde ‘schoolspits’ te verminderen. Ouders kunnen hun kinderen naar een vaste halte brengen en daarna lopen de kinderen gezamenlijk naar school. Dit vermindert het autoverkeer rond de school en zorgt ervoor dat kinderen meer beweging krijgen. In Engeland wordt het onder de naam ‘walking bus’ al decennia lang uitgevoerd.
In Nederland zijn er diverse pogingen gedaan iets dergelijks op te zetten. In Den Haag werd in 2006 de loopbus geïntroduceerd bij de ds. D.J. Karresschool in de wijk Transvaal. Het project liep daar 4 jaar met succes, maar moest vorig jaar stoppen wegens gebrek aan vrijwilligers. De gemeente biedt het project nog wel aan, maar het ‘initiatief moet vanuit de school komen’, aldus de persvoorlichter. Ook plannen in Schiedam strandden op gebrek aan vrijwilligers.
Kinderen gaan op gegeven moment zelfstandig naar school en hun ouders zijn dan vaak niet meer gemotiveerd om als vrijwilliger op te treden. Er zijn dus steeds nieuwe vrijwilligers nodig. Daarnaast is het tegenwoordig vaak lastig om ouders te vinden voor allerlei hulptaken.
Marc de Haan hoopt door het creëren van een ‘positieve beleving’, steeds genoeg ouders bereid te vinden om de loopbus te ‘besturen’. ‘We hopen dat mensen het initiatief zo leuk vinden dat ze mee willen doen. Tot nu toe is er veel enthousiasme. Je moet ervoor zorgen dat het intern een succes is, waar mensen in mee willen delen.’
Het project in Den Haag was volgens de gemeente wel een succes. Meer kinderen liepen naar school, niet alleen om dat ze mee konden in de loopbus, maar ook omdat anderen de loopbus zagen en besloten zelf naar school te lopen, aldus de persvoorlichter.
De loopbus in de gemeente De Bilt maakt deel uit van een pakket ‘kleinschalige gedragsexperimenten’ die met relatief weinig middelen mensen ‘slimmer’ laten reizen en de verkeersveiligheid bevorderen.
Auteur: Joske van Lith
Kinderen verzamelen zich bij de een van de loopbushaltes van de Julianaschool in Bilthoven
Reactie plaatsen •