Schoolkinderen vragen minister om snelheidsmaatregelen

woensdag 24 november 2004
timer 2 min

Een delegatie van vier schoolkinderen overhandigde op 23 november het ‘actieplakboek over snelheidsovertredingen’ aan verkeersminister Peijs. Eigen meetresultaten, foto’s en krantenverslagen van de snelheidsacties illustreren de resultaten van de actie The Limit, georganiseerd door 3VO en het Z@ppelinprogramma blinQ. Evenals 3VO constateerden de schoolkinderen dat een grote meerderheid van de automobilisten systematisch te hard rijdt in 30- en 50 km-gebieden.

Maar liefst 85 procent van de auto’s in 30 km-gebieden rijdt te hard, zo constateerde 3VO dit voorjaar. Om te onderstrepen dat zij niet alleen staat in haar waarschuwing, riep de verkeersveiligheidsorganisatie in samenwerking met het Z@ppelin tv-programma ‘blinQ’, kinderen op om zelf snelheidsmetingen uit te voeren. Via de ‘kindersite’van 3VO en het televisieprogramma blinQ (op schooldagen om 16.40 uur) werden kinderen vanaf eind oktober opgeroepen om met behulp van meetlint, twee vlaggen en een stopwatch, zelf de snelheid van automobilisten te meten. Honderden kinderen in heel Nederland gaven aan de actie gehoor en gingen met vlag en klok de straat op. Kinderen die met hun actie de krant haalden, dongen mee voor een echte snelheidsmeting met de politie. Hoewel de metingen te onnauwkeurig zijn voor harde snelheidscijfers, geeft 3VO aan dat de kinderen constateerden dat ‘heel veel’ auto’s te hard rijden. Met hun plakboek vragen de kinderen minister Peijs om hulp in de strijd tegen hardrijders.
In 2003 kwamen 42 kinderen tot 12 jaar om in het verkeer en raakten er 2500 ernstig gewond.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.