Schiphol vervoert passagiers met elektrische bussen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

BYD wordt de leverancier van een nieuwe vloot elektrische bussen om passagiers te vervoeren tussen de terminals en de vliegtuigen op Schiphol. De 35 uitstootvrije BYD eBus-modellen, die vanaf juli 2014 worden ingezet, vervangen een verouderde vloot gespecialiseerde bussen met conventionele motoren.

Jos Nijhuis, CEO & President Schiphol Group: ‘Schiphol is de eerste luchthaven in de wereld die busvervoer op het vliegveld elektrisch maakt. Na een Europese openbare aanbesteding is de opdracht gegund aan BYD die het beste voorstel in termen van kwaliteit, energie-prestaties en prijs deed. De overstap naar elektrische bussen helpt ons om een gezondere en meer aangename omgeving voor reizigers en medewerkers te creëren. De bussen worden vanaf 2014 ingezet, waardoor het vervoer naar de luchthaven milieuvriendelijker en duurzamer zal worden.'

SUstainable BusSystem Schiphol
De motivatie achter het SUstainable BusSystem Schiphol (SUBSS)-project is onder andere dat enkele van de huidige bussen het einde naderen van hun technische levensduur, vooral vanwege slijtage aan de brandstofmotoren die zelden de optimale bedrijfstemperaturen behalen tijdens de korte ritjes van terminal naar vliegtuig. Dit resulteert in hoge onderhoudskosten en veel uitstoot. Onderzoek toont aan dat passagiers het inademen van uitlaatgassen onprettig vinden. De huidige bussen, 14 meter lang en 2,7 meter breed, zijn ook te groot voor de airside infrastructuur van Schiphol, wat regelmatig leidt tot onopzettelijke schade.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De 12 meter lange BYD eBus zoals deze wordt ingezet op Schiphol voor vervoer van passagiers (Foto: BYD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.