San Francisco experimenteert met variabele parkeertarieven

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De eerste signalen over een uitgebreide pilot met variabele parkeertarieven in San Francisco zijn positief. Het ingenieuze SFpark-systeem stelt op basis van de vraag maandelijks de prijs bij van parkeren op straat en in parkeergarages.

Echte onderzoeksgegevens zijn er nog niet over het – sinds oktober 2011 – ingevoerde systeem in acht gebieden in de Amerikaanse stad. Maar een reportage van the New York Times over het nieuwe parkeerbeleid is positief. In dit artikel wordt bijvoorbeeld over de populaire Drumm street geschreven: ‘Afgelopen zomer was het onmogelijk hier een parkeerplaats te vinden, maar sinds invoering van het nieuwe systeem de uurprijs van 3 dollar 50 verhoogde naar 4 dollar 50 is er weer een gaatje.’

App

De bedoeling van het door de overheid opgezette systeem is dat er minder zoekverkeer is, dat er minder hinderlijk dubbel wordt geparkeerd en dat er zelfs op de zeer gewilde straten altijd één vrije parkeerplaats is. Daartoe zijn er sensoren op parkeerplaatsen op straat aangebracht. Via een app kunnen automobilisten thuis of onderweg op hun smartphone zien welke parkeerplaatsen beschikbaar zijn en hoeveel de uurprijs bedraagt.

Kleine stapjes

Er zijn voor verschillende daggedeelten, verschillende tarieven. Maandelijks worden de prijzen bijgesteld. Dat gebeurt overigens in kleine stapjes. Als de parkeerplaatsen bij een bepaald blok tussen de 80 en de 100 procent zijn bezet gaat de prijs met 25 dollarcent omhoog, als de bezetting tussen de 30 en 60 procent is, gaat de prijs 25 dollarcent omlaag. Zakt de bezettingsgraad tot beneden de 30 procent dan volgt een verlaging met 50 dollarcent.

Tarieven kunnen variëren tussen 0,25 en 6 dollar per uur. Dat laatste toptarief wordt nog nergens gebruikt.

Er was angst dat de parkeertarieven vooral zouden stijgen, maar dat blijkt mee te vallen. De tarieven in de door de stad gerunde parkeergarages zijn zelfs allemaal gedaald.

ISFpark

Meer informatie over het project en hoe het werkt vindt u op de website van SFpark.

 
Auteur: Joske van Lith

Parkeertarieven in San Francisco veranderen mee met vraag en aanbod

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.