Samenwerkingsdag noordelijke wegbeheerders: van spetterverf tot beleidssteun

maandag 29 augustus 2016
timer 2 min
Zo’n 30 wegbeheerders uit de drie noordelijke provincies kwamen eind mei op uitnodiging van Cor van der Klaauw en Hendrik Jellema van de provincie Fryslan, naar Leeuwarden om samen naar een aantal typisch Noord-Nederlandse verkeersvraagstukken te kijken. Doelstelling: leren van elkaars inzichten.

De oogst? Er bleken zomaar drie verschillende begrippen gebruikt te worden voor dezelfde wegmarkering: spetterverf, ribbelbelijning en agglomeraat. Ook was er steun voor (voorgenomen) beleidskeuzes. Ook werden suggesties ‘waar nog niet aan gedacht was’, dankbaar ontvangen. Overall-conclusie van de deelnemers was dat deze vakbijeenkomst voor collega’s ‘zinvol en inspirerend’ was en zeker voor herhaling vatbaar.

Spelregels
Spelregels voor deze bijeenkomst waren: Je krijgt geen naambadge, maak zelf kennis, denk ‘out of te box’, denk in mogelijkheden, niet in bedreigingen. ‘Ja maar’ zijn verboden woorden, en heb plezier.

De provincie Groningen bracht ‘het planvormingsproces voor de fietsroute Plus Ten Boer-Groningen’ ter discussie in. Vraag was: ‘Hoe zouden jullie gehandeld en gekozen hebben’? Indiener Rolf Dijkstra ervaarde ‘erkenning voor de lastige materie’ en gaat zeker contact opnemen met een Friese collega over het Friese kantmarkeringsbeleid.

Iets ruwer asfalt
De provincie Drenthe hoopte op oplossingen voor ‘verlichting langs fietspaden’. In Drenthe is veel verlichting langs fietspaden verwijderd. Goede markering en lichtgekleurde verharding heeft niet kunnen voorkomen dat er verzoeken komen voor meer verlichting. Wegbeheerder Foppe Koen was enthousiast over de tip om glad asfalt iets ruwer te maken, zodat het zicht bij nat weer dan beter is.

Vergevingsgezind
Mede-initiatiefnemer Hendrik Jellema, bracht de uitkomsten van een Friese EuroRAP-rapportage in was benieuwd naar wat collega’s onder vergevingsgezindheid verstaan. In deze sessie werden onder meer een aantal begripsverwarringen verhelderd.

Ten slotte brachten Klaas Rozendal en Ingrid Wierema van de provincie Fryslan het onderwerp verkeersmanagement op de waterwegen in relatie tot het wegbeheer in. Rozendal kreeg steun voor zijn veronderstelling dat verkeersmanagement op de waterwegen veel kan betekenen als wachtverzachter voor vaar- en wegverkeer.

Een kleine 30 verkeerskundige collega’s uit de drie noordelijke provincies bogen zich over vier regionale verkeerscasussen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.