Samenrijden.nl: een gezellig mobiliteitsmiddel
‘Meerijden via Samenrijden.nl, of wel: digitaal je duim opsteken of een rit aanbieden, is een nieuwe mobiliteitsvorm die ‘gezellig en sociaal’ is en tegelijkertijd parkeerruimte en ruimte op de weg bespaart.’ Dat zegt Bart Stroobants, projectleider van de applicatie Samenrijden.nl, een initiatief van de ANWB. Dit medereizigersplatform is in oktober vorig jaar gelanceerd op samenrijden.nl. Maar kan op iedere site worden gedownload.
‘Ik heb me altijd al geïrriteerd als ik op een congres meerdere poolauto’s zag staan en collega’s tegenkwam. Waarom apart rijden, als je naar dezelfde afspraak gaat? Dat zou anders moeten.’ Doordenkend kwam Stroobants met zijn team uit op een concept dat de nadelen van het carpoolen – steeds dezelfde ritafspraak, op vaste tijden, met dezelfde persoon, over een langere periode – wegneemt en ze vervangt door flexibiliteit in: rit, tijdstip, bestemming en personen met wie je een rit deelt.
Het concept werd na 3 maanden bouwtijd, operationeel via een internetapplicatie waarbij mensen naar keuze een rit kunnen aanbieden en anderen een rit kunnen kiezen en boeken. De applicatie is geplaatst bij de routeplanner van de ANWB. Stroobants: ‘Iedereen die een route plant, ziet de banner staan, en ook direct hoeveel mensen er die kant op reizen en een lift willen. Er staan intussen meer dan 100 ritten per dag open. Komt er een match tot stand, dan verdwijnt de rit.’ Inschrijven op samenrijden.nl is gratis met gebruikmaking van een social media-account; dus via LinkedIn, Hyves, Facebook of Twitter. ‘Daarmee voorkom je dat je bij een anonieme chauffeur instapt of een anonieme lifter krijgt. Via gegevens uit het social mediaprofiel van lifter of ritaanbieder, krijg je vooraf al een indruk met wie je op pad gaat en kun je zo interessante contacten opzoeken’
‘Digitaal liften’ is met name interessant voor netwerkbestemmingen zoals congressen – netwerken begint dan al in de auto –, maar ook voor voetbalwedstrijden of voor een verjaardag. ‘Deze ‘liftplaats’ valt of staat met massa, daarom trekken we het breder dan (woon-)werkrelaties. We breiden de interactie tussen mensen nog verder uit met een gerichte zoekfunctie op profielen; bijvoorbeeld je bent ZZP-er en je hebt een juridische vraag. Ook kijken we naar mogelijke koppelingen met andere flexibele initiatieven op het gebied van ruimte en mobiliteit, zoals seats2meet.com, waar je op strategische plekken snel een (net)werkplek kan reserveren. Ook verschijnt de samenrijdenapplicatie als App. En bovendien is de applicatie gratis te downloaden als widget voor site of Intranet.
‘We geven onszelf anderhalf jaar de tijd om te zien of samenrijden.nl aanslaat. Doel van de ANWB is om een gezellige en slimme vervoermogelijkheid aan te bieden. Mochten er vergelijkbare initiatieven komen, dan werken we graag samen’, zegt Stroobants, ‘want als je met verschillende platformen in gesloten omgevingen gaat werken, krijg je nooit voldoende massa.’
Auteur: Joske van Lith
Via Samenrijden.nl is het mogelijk om digitaal te liften
Reactie plaatsen •