Samen fietsinfra ontwerpen buiten het boekje
Iedere gemeentelijke ontwerper van (fiets)infrastructuur krijgt één keer in de zoveel tijd te maken met een ontwerp dat niet volgens het boekje wil lukken. Of de ruimte is te klein of er spelen andere factoren. De gemeentelijke ontwerper kan daarbij alleen op zijn eigen kennis en inventiviteit terugvallen. Het Fietsberaad wil deze ontwerpers met elkaar en met andere deskundigen in contact brengen om samen te kijken naar situaties die buiten het boekje vallen.
Doel van dit eerste experimentele ontwerpcafé is volgens Fietsberaad-organisator Koos Louwerse, om te kijken of ontwerpers elkaar niet vaker kunnen opzoeken en consulteren als het gaat om complexe ontwerpen.
De eerste bijeenkomst wordt op 15 maart gehouden in het provinciehuis in Zwolle en is bedoeld voor de Overijsselse ontwerpers. Wim Salomons, ontwerper en oud- lid van het Fietsberaad, heeft een belronde gehouden langs de fietscontactambtenaren in de provincie Overijssel.
Uit deze inventarisatie heeft Salomons een aantal ontwerpopgaven verzameld die in het ontwerpcafé door verschillende groepjes van ontwerpers wordt bekeken en bestudeerd. Voor deze bijeenkomst worden alle fietsinfrastructuurontwerpers in Overijssel persoonlijk uitgenodigd, evenals een aantal deskundigen van het CROW, de Fietsersbond en het Fietsberaad zelf. Na een studie- en adviesronde langs de praktijkcasussen wordt de oogst aan ontwerpoplossingen met elkaar besproken en bediscussieerd. Louwers: ‘We zijn benieuwd of zo’n bijeenkomst fietsambtenaren helpt om oplossingen te vinden voor situaties die buiten iedere richtlijn vallen.’
Klik hier voor een grotere afbeelding van de rotonde in de Ceintuurbaan in de gemeente Raalte
Auteur: Jacques Lorsheijd
Het Fietsberaad organiseert experimentele ontwerpcafés, om te kijken of ontwerpers elkaar niet vaker kunnen opzoeken en consulteren als het gaat om complexe ontwerpen, zoals hier in de gemeente Raalte.
Reactie plaatsen •