SAFECYCLE beoordeelt e-safety applicaties voor fietsers

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een selectie van Nederlandse en Europese experts heeft 30 e-safety applicaties voor fietsers beoordeelt op de verwachte bijdrage aan verkeersveiligheid. Het grootste gedeelte van de applicaties is positief beoordeeld. Een routeplanner voor fietsers om een veilige route te kiezen is als hoogste geëindigd.

In het onderzoek staan e-safety applicaties of intelligente veiligheidsapplicaties centraal. Deze applicaties helpen fietsers om ongevallen te vermijden of om de gevolgen van een ongeval te beperken. In het geval van een routeplanner met veilige routekeuze kunnen fietsers aangeven welke obstakels ze liever vermijden. In het plannen van de route wordt hiermee rekening gehouden.

Internationale expertgroep

De expertgroep bestaat uit 33 personen uit meer dan tien verschillende landen. Het zijn specialisten op het gebied van de fiets, verkeersveiligheid of ICT. Elke expert heeft vijf applicaties beoordeeld met een sterkte-zwakte analyse. Over het algemeen genomen zijn de sterke punten van de applicaties: een innovatief karakter, gebruiksvriendelijk en trendy. Zwakke punten zijn met name gericht op de onbekendheid met het gebruik van de applicaties en het gebrek aan beschikbare data over de verkeersveiligheid impact.

Kansen en bedreigingen

Experts zien voor veel applicaties marktkansen weggelegd. Een Tsjechische expert zegt hierover: ‘belangrijke kansen zijn gericht op gebruik van de applicaties in verschillende geografische gebieden en door verschillende doelgroepen’. Daarentegen worden er ook bedreigingen gesignaleerd. Een Nederlandse expert merkt op: ‘een belangrijke bedreiging voor e-safety applicaties zijn de hoge ontwikkelkosten en de complexiteit van applicaties.

Nadere informatie

Het volledige rapport met de resultaten van de SWOT-analyse en factsheets van de 30 applicaties zijn nu beschikbaar op de SAFECYCLE website.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.