RWS wil met ‘Golfbreker’ filegolven bestrijden
Deze Golfbreker moet op korte termijn files beter beheersen, de doorstroming verbeteren en verkeersveiligheid vergroten. De proef heeft dus niet tot doel om het aantal files te verminderen. Het is voor het eerst dat in Nederland het concept van de Golfbreker in een proef wordt toegepast.
Filegolven
Een filegolf is een korte file die niet op één plaats blijft, maar zich verplaatst over de weg tegen de rijrichting van het verkeer in. Dit ontstaat door een korte verstoring, bijvoorbeeld door een kortstondig incident, slecht zicht of een te langzaam invoegende auto bij druk verkeer. Filegolven zorgen voor vertraging en gevaarlijke verkeerssituaties. Op de A1 komen ze vaak voor, deze filegolven kunnen wel drie uur actief blijven.
Golfbreker
Als de korte file bij de Golfbreker binnenkomt, verspreidt de staart zich van twee naar drie rijstroken. Hierdoor neemt de lengte van de file af en komt de filegolf tot stilstand zodat de file kan oplossen. Rijkswaterstaat verwacht een veiligere verkeerssituatie en dat weggebruikers gemiddeld 20 procent minder lang in de file staan.
In het najaar van 2010 worden metingen gedaan om te zien of de Golfbreker werkt. Begin 2011 zijn de resultaten van de proef bekend.
Auteur: Joske van Lith
De Golfbreker wordt in de A1 tussen Markelo en Bathmen aangelegd.
Reactie plaatsen •