RWS ontvangt 650 afvalboeien van NederlandSchoon

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Sinds 20 april beheert Rijkswaterstaat de 650 opvallende NederlandSchoon-afvalbakken op verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. De piramidevormige ‘afvalboei’ werd in 2004 door NederlandSchoon geïntroduceerd om zwerfafval op verzorgingsplaatsen tegen te gaan. De organisatie doet het beheer en onderhoud van de afvalbakken nu over aan Rijkswaterstaat.

‘Door de opgedane kennis in de afgelopen jaren zijn partners als Rijkswaterstaat steeds beter uitgerust om zwerfafval op effectieve wijze te voorkomen’, vertelt Hélène van Zutphen van NederlandSchoon. Volgens RWS heeft de samenwerking met NederlandSchoon en met verschillende private partijen tot een aantoonbaar goed resultaat geleid,’ aldus Theo van de Gazelle van RWS. ‘ De ondertekening van het convenant vond plaats op verzorgingsplaats Ruyven langs de A13 nabij Delft.

Afvalboeien
De afvalboei werd door NederlandSchoon ontwikkeld en geïntroduceerd nadat uit onderzoek bleek dat de meeste afvalbakken op verzorgingsplaatsen, toen nog kliko’s, niet voldeden aan de wensen van bezoekers en niet graag werden gebruikt.

Velins
In 2014 werden ook kleinere afvalbakken met grote ondergrondse verzamelcontainers, de zogenoemde Velins, voorzien van een NederlandSchoon-uitstraling. Ook deze afvalbakken worden overgenomen door RWS.  Er staan op dit moment in totaal 450 afvalboeien en 200 Velins op circa 300 verzorgingsplaatsen door heel Nederland.

Tegen zwerfafval op verzorgingsplaatsen
Rijkswaterstaat en NederlandSchoon werken sinds 2004 intensief samen om zwerfafval op verzorgingsplaatsen tegen te gaan. Om dit te bereiken zijn mensen via positieve campagnes aangespoord om geen zwerfafval zoals peuken, zakjes en blikjes achter te laten. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan het beheer en de inrichting van de verzorgingsplaatsen.

Verzorgingsplaats Ruyven blauwdruk voor schoon en veilig
Verzorgingsplaats Ruyven is in 2011 succesvol heringericht en geldt nu als blauwdruk voor een schone en veilige verzorgingsplaats. Naast het neerzetten van afvalboeien is de locatie prettiger ingericht, met meer groen en aantrekkelijke kinderspeelplaatsen. Alle succesvolle aanpassingen zijn te lezen in het boekje ‘Een blauwdruk voor schone en veilige verzorgingsplaatsen’.

 


 

Directeur van Stichting Nederland Schoon Hélène van Zutphen (r) droeg op verzorgingsplaats Ruyven langs de A13 bij Delft, 650 afvalbakken over aan plaatsvervangend Directeur Generaal van RWS Theo van de Gazelle.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.