RWS en RDW delen kennis en data van weg en voertuig

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Rijkswaterstaat (RWS) en de Dienst Wegverkeer (RDW) gaan nauwer samenwerken. Beide overheidsuitvoeringsorganisaties gaan kennis en data uitwisselen en efficiënter samenwerken op het gebied van ICT, mobiliteit- en voertuiginformatie en intelligente transportsystemen.

Op 13 juni is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de directeur van de RDW, Johan Hakkenberg, en de directeur-generaal Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers. Reden voor een nauwer samenwerking is dat open data, clouddiensten, digitale communicatie via internet, en sensortechnologie zich razendsnel ontwikkelen. Ook schuiven technieken op het gebied van wegen en voertuigen steeds meer in elkaar. Daarmee ontstaat steeds meer digitale communicatie tussen auto’s en de weg.

Het zal volgens Rijkswaterstaat en RDW niet lang meer duren voordat elke nieuwe auto een eigen IP-adres heeft en draadloos communiceert met informatiesystemen langs de weg. De domeinen van RWS en de RDW beginnen elkaar daardoor steeds meer te raken. Rijkswaterstaat is in Nederland verantwoordelijk voor de infrastructuur en de RDW voor veilig en schoon wegverkeer.

In 2013 hebben RWS en de RDW al kansrijke onderwerpen voor samenwerking benoemd. Dit jaar worden al enkele actiepunten opgepakt, zoals: betere benutting van de weg door het ontwikkelen, testen van voertuig-wegkantcommunicatie; het delen van data-informatie over weg-kenmerken en samenwerking op Europees niveau. Deze nieuwe samenwerking wordt tweejaarlijks geëvalueerd.

Rijkswaterstaat en de Rijksdienst Wegverkeer gaan nauwer samenwerken op het gebied van digitale communicatie tussen auto’s en de wegHet zal volgens Rijkswaterstaat en RDW niet lang meer duren voordat elke nieuwe auto een eigen IP-adres heeft en draad...

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.