RWS en CBS onderzoeken samen verplaatsingen in Nederland

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Rijkswaterstaat en het Centraal Bureau voor de Statistiek voeren ook in de komende twee jaar het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) uit. Op 17 december ondertekenden Rijkswaterstaat en CBS het contract hiervoor. Het OViN wordt gebruikt voor analyse van de ontwikkelingen in de mobiliteit van de Nederlandse bevolking. Vanaf 2018 is een nieuwe manier van onderzoek voorzien.

Met het OViN is het mogelijk om trends in de mobiliteit van de Nederlandse bevolking te signaleren en verklaringen te vinden waarom die trends ontstaan. Het onderzoek vindt gedurende het hele jaar plaats en wordt uitgevoerd door het CBS. Na een aselecte steekproeftrekking uit de gemeentelijke basisadministratie worden respondenten per brief uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek.

Verplaatsingen en motief
Op deze manier worden jaarlijks ongeveer 35.000 vragenlijsten verzameld waarin respondenten voor een dag al hun verplaatsingen bijhouden. Daarbij geven zij onder meer aan wat hun motief is -  bijvoorbeeld werk, winkelen of recreatie -, het vervoermiddel en hun bestemmingen.

Kennisbron
Het OViN wordt gebruikt door de landelijke overheid, planbureaus, provincies en gemeenten en onderzoeksinstellingen. Ook voor onderzoek op het gebied van verkeersveiligheid is het OViN een belangrijke bron. Daarnaast biedt het OViN een belangrijke basis voor het ontwikkelen van verkeer- en vervoermodellen die gebruikt worden bij het ondersteunen van strategische beleidsvorming op het vlak van verkeer en vervoer. Al vanaf 1978 wordt in Nederland structureel verplaatsingsonderzoek uitgevoerd. Sinds 2010 onder de naam ‘OViN’ en daarvoor onder de namen ‘Mobiliteitsonderzoek Nederland’ (MON) en ‘Onderzoek Verplaatsingsgedrag’ (OVG).

Innovaties voor OViN
Rijkswaterstaat en CBS gaan naast de samenwerking voor het OViN de komende jaren onderzoek uitvoeren naar innovaties voor het verzamelen van informatie over verplaatsingen door de Nederlandse bevolking. Het doel is om vanaf 2018 een vernieuwde en efficiëntere manier van dataverzameling voor deze belangrijke nationale statistiek te gaan gebruiken. Het verkennen van innovaties gaat van het verbeteren van huidige methodieken tot aan volledig nieuwe zaken als big data en nieuwe technologie, als het inzetten van smartphones. De resultaten van OViN 2015 worden medio 2016 gepubliceerd.

Fotobijschrift
Op bijgaande foto ziet u: Peter Struik hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat (zittend op de foto links) en Tjark Tjin-A-Tsoi (Directeur-Generaal CBS, zittend rechts) tekenen samen de overeenkomst. In het bijzijn van (staand van links naar rechts): Maico Hoksbergen, accountmanager sociaal-economische en ruimtelijke statistieken CBS, Marleen Verbruggen, plaatsvervangend directeur sociaal-economische en ruimtelijke statistieken CBS, Jeroen van Velzen, plaatsvervangend directeur dataverzameling CBS, André van Lammeren, directeur Bereikbaarheid en Infrastructuur Rijkswaterstaat, George Gelauff , directeur Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid, Remko Smit, projectleider OViN Rijkswaterstaat, Miranda de Vree, accountmanager dataverzameling CBS.

Foto: Sjoerd van der Hucht

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.