Ruimte in de cao’s voor andere werktijden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het platform Slim Werken Slim Reizen organiseert gratis sessies voor cao-onderhandelaars om andere werktijden en werkplekken mogelijk te maken.

Andere werktijden of meer thuiswerken zijn maatregelen die de bereikbaarheid in Nederland ten goede komen. Het platform Slim Werken Slim Reizen (SWSR) bevordert samen met de zogenaamde B50, de 50 beeldbepalende werkgevers, en het kenniscentrum Werk en Vervoer dit soort maatregelen waardoor het aantal auto’s in de spits wordt teruggedrongen. Maar vaak staan die maatregelen op gespannen voet met wat er is afgesproken in cao’s of werkafspraken.

Prikklok

Ruud de Groot van het platform SWSR: ‘Er staat bijvoorbeeld dat de werktijden van 8.00 tot 17.00 zijn, en dan kruipt iemand thuis al om 7.00 uur achter de computer, is dat dan overwerk? Hoe zit het met arboregels? Kan iemand eisen dat er thuis een werkplek wordt ingericht? Dat soort zaken. We horen heel vaak over dergelijke kwesties. Dat is ook niet zo raar. We gaan van de prikklok naar een situatie waar in de werkgever meer en meer moet loslaten en vertrouwen geven. En van werknemers wordt ook een andere houding verwacht.’

Sessies

Het kenniscentrum Werk en Vervoer is een initiatief van de vakbonden, FNV, CNV en MHP. Samen met werkgevers van de B50 wordt nu een aanbod gedaan voor twee gratis sessies van elk 3 à 4 uur voor de cao-onderhandelaars en de ondernemingsraad in het bedrijf. Het idee is om gezamenlijk zo een visie te ontwikkelen. Beide organisatoren leveren een procesbegeleider.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Kruipt iemand thuis al om 7.00 uur achter de computer, is dat dan overwerk? (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.