Ruimere regels voor rijgeschiktheid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Mensen die een aandoening hebben waarvoor een beoordeling van rijgeschiktheid nodig is, hoeven daarvoor niet langer naar een onafhankelijk arts, maar kunnen daarvoor terecht bij hun eigen arts of specialist, mist deze hieraan wil meewerken. Ook de rijbeoordelingseisen van mensen met epilepsie en van mensen die een TIA hebben gehad, worden versoepeld. Daarnaast wordt het invullen van de Eigen Verklaring beter uitgelegd.

Deze adviezen neemt de minister over van de Commissie van Rijgeschiktheid van de Gezondheidsraad. Deze raad adviseert de minister periodiek over de voorwaarden en eisen aan rijbewijskeuringen. De minister laat zich door deze raad adviseren omdat zij geen strengere eisen wil stellen aan rijbewijskeuringen dan nodig is vanuit verkeersveiligheidsperspectief.  

De nieuwe maatregelen die de minister nu in een brief aan de Tweede Kamer voorstelt, volgen op de haar brief van 1 oktober 2014 waarin zij aangaf de rol van de eigen arts of specialist te willen vergroten in de beoordeling van de rijvaardigheid. Dit bespaart de tijd en kosten voor een advies van een onafhankelijk arts. Het meest recente advies van de Raad over rijgeschiktheid is op 20 november uitgebracht. Met brief van 9 februari informeert de minister de Kamer hoe zij invulling geeft aan dit advies.

 

Vervolgonderzoek

Over het gebruik van een bioptische telescoop – die details  zichtbaar maakt - in het donker, volgt meer onderzoek, evenals over de rijgeschiktheid bij het gebruik van Modafinil, anders dan bij gebruik door mensen met specifiek genoemde aandoeningen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.