Ruim 34.000 Vlaamse en Brusselse scholieren maken De Grote Verkeerstoets 2016

maandag 25 april 2016
timer 3 min

Een recordaantal van 1495 lagere scholen in Vlaanderen en Brussel heeft zich ingeschreven om deel te nemen aan de zevende Grote Verkeerstoets. Deze scholen zijn samen goed voor meer dan 34.000 leerlingen in het vijfde leerjaar die een online toets invullen. De Grote Verkeerstoets is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, VSV, met de steun van de Vlaamse overheid en Ethias. De toets start op 25 april en wordt afgesloten op vrijdag 29 april.

De Grote Verkeerstoets ondersteunt scholen bij de lessen verkeerseducatie in het basisonderwijs en bestaat uit 25 meerkeuzevragen rond vijf thema’s: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels. De vragen zijn telkens geïllustreerd met realistische foto's en filmpjes en zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over onder andere risicoherkenning in het verkeer. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.

Diploma
De toets wordt meestal in klasverband afgelegd en leerlingen krijgen direct na de toets hun resultaat te zien. Leerkrachten kunnen voor elke deelnemer een ‘diploma’ afdrukken en via een onlinedossier de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen. Ook ouders krijgen op die manier een beeld van de verkeerskennis en –vaardigheden van hun kinderen, en weten zo waar zij nog extra aandacht aan kunnen besteden.

Beloning
Een leuke beloning is dat de leerlingen met hun ‘diploma’ een gratis toegang krijgen tot Bobbejaanland (vergezeld van een betalende volwassene).

Traject
De Grote Verkeerstoets maakt deel uit van een stapsgewijs leertraject dat begint in het kleuteronderwijs en dat in de lagere school uitmondt in: Het Grote Voetgangersexamen in het vierde leerjaar, De Grote Verkeerstoets in het vijfde leerjaar en Het Grote Fietsexamen in het zesde leerjaar. In het middelbaar onderwijs loopt dat traject verder, met onder meer de FietSOmeter (een praktijkexamen fietsen) en Mobibrein (een online verkeerstoets). De Grote Verkeerstoets is dus een belangrijke schakel in het proces van levenslang leren rond verkeer en mobiliteit.

Schande 
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts staat vierkant achter het initiatief: ‘We strijden op elk front tegen de schande van de 390 Vlaamse verkeersdoden van vorig jaar – ook op de schoolbanken. Kinderen zijn kwetsbaar op de weg, en we willen hen wapenen tegen de gevaren van het verkeer.’

Resultaten
De eindresultaten van De Grote Verkeerstoets 2016 worden bekendgemaakt in de week van 2 mei. Meer info vindt u op: www.verkeerstoets.be

 
Auteur: Redactie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.