ROVZ start onderzoek naar fietsongevallen 50-plussers

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vanwege het toenemend aantal ernstig gewonde fietsers in Zeeland, is het ROVZ samen met de SWOV een onderzoek gestart naar het ontstaan van fietsongevallen in de provincie.

Bij dit diepteonderzoek richt het ROVZ zich uitsluitend op fietsongevallen met 50-plussers waarbij geen motorvoertuig betrokken was.

Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de factoren en omstandigheden die een rol spelen bij het ontstaan en de afloop van deze ongevallen. Dit kan aanknopingspunten bieden voor maatregelen waarmee de veiligheid van fietsers kan worden vergroot.

Ongevalsgegevens, interviews, onderzoek naar ongevalslocaties

Bij het onderzoek worden ongevalsgegevens van de ambulancediensten en de politie gebruikt. Daarnaast wordt gedetailleerde informatie verzameld over de omstandigheden waarin deze fietsongevallen hebben plaatsgevonden. Daarvoor worden slachtoffers geinterviewd, de fietsen bekeken en de ongevalslocaties bezocht. De interviews worden uitgevoerd door medewerkers van de Stichting Maatschappelijk Werk & welzijn Oosterschelderegio (SMWO). Het onderzoek start met de ongevallen vanaf 4 oktober 2012 en zal, indien nodig, doorlopen tot eind 2013.

Analyse

Nadat alle gegevens over een ongeval zijn verzameld, worden de geanonimiseerde gegevens in combinatie bestudeerd en wordt een beschrijving gemaakt van het ongevalsproces. Vervolgens moet een overkoepelende analyse inzicht geven in de voorkomende ongevalspatronen (of scenario's) en maatregelen die deze patronen kunnen doorbreken. De resultaten worden naar verwachting eind 2013 bekendgemaakt.

Diepteonderzoek 

Het diepteonderzoek is opgezet conform de methodiek voor diepteonderzoek die de SWOV heeft opgesteld. Om de oorzaken te achterhalen zijn gegevens nodig. Om die gegevens uit te kunnen wisselen heeft het ROVZ een convenanten afgesloten met Connexxion Ambulancezorg en Stichting ZorgSaam.

 
Auteur: Joske van Lith

Het ROVZ gaat samen met de SWOV een diepteonderzoek doen naar fietsongevallen met 50-plussers waarbij geen motorvoertuig betrokken was.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.