ROVO: Meer inzetten op kwetsbare jongeren

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Anthon Sjoers, voorzitter van het Regionaal Overleg Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO) pleit voor meer aandacht voor de kwetsbaarheid van jonge verkeersdeelnemers.

Elke gemeente bepaalt zelf aan welke educatieprojecten voor welke leeftijdscategorie het verkeerseducatiebudget wordt besteed. Vooral de belangrijke groepen als middelbare scholieren hebben in het verleden te weinig aandacht gekregen, vindt Sjoers. In de leeftijd 18 tot en met 24 jaar vallen jaarlijks beduidend meer verkeersdoden dan in andere leeftijdsgroepen.

 

Gedragsdeskundige Lauk Woltring, gespecialiseerd in gedrag van jongeren, heeft daar wel een verklaring voor: ‘Leeftijdgenoten zijn in die periode hun voornaamste referentiekader. Vandaar dat een project als Team Alert, waarbij jongeren door andere jongeren op het gevaar van alcohol in het verkeer gewezen worden, goed werkt.’ TeamAlert is een stichting die wordt gerund door jongeren en richt zich op jongerencommunicatie op het gebied van verkeersveiligheid.

 

Op een bijeenkomst op 19 mei van het ROVO voor alle partners in Twente die betrokken zijn bij verkeersveiligheid, werd nog eens duidelijk dat investeren in verkeerseducatie loont. ROVO-voorzitter Sjoers constateerde dat Twente op de goede weg zit, met 85 procent van de middelbare scholen die zich heeft aangesloten bij het VEVO-netwerk (Verkeerseducatie voortgezet onderwijs) en de leerstraf voor bromfietsers. ‘Maar,’ zegt Sjoers: ‘er liggen nog veel kansen voor de ROC’s en het hoger onderwijs. Het ROVO zal deze kansen gaan benutten.’

 
Auteur: Eveline Korving

Volgens ROVO is er in het verleden te weinig geïnvesteerd in verkeerseducatie van jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.